Årets julklapp största kategorin på Tradera

Av den 20 november, 2018

Idag blev det klart vad som enligt HUI Research blir Årets julklapp – det återvunna plagget. De senaste åren har listan dominerats av eldrivna prylar som i många fall varit nyproducerade och att titeln i år har tilldelats en helt ny kategori är unikt.

Ett av de kriterier som HUI Research utgår från när de varje år utser Årets julklapp är att objektet eller tjänsten ska representera samtiden – någonting som Sofia Hagelin, presschef på Tradera bekräftar.

Detta är ett starkt bevis på att vi står inför ett stort skifte i synen på vår konsumtion. Vi är trötta på massproduktionen och vi tänker allt oftare “Behöver jag verkligen köpa nytt, kanske finns det ett begagnat alternativ?” oavsett om det handlar om kläder, inredning eller elektronik, säger Sofia Hagelin, presschef Tradera.

Ökning av second handkläder på Tradera
Varje dag byter drygt 4 400 secondhand-plagg garderob via Tradera och försäljningen av secondhand-mode har ökat med 34 procent på tre år.

Enligt en Sifo Kantar undersökning som Tradera och Avfall Sverige låtit genomföra har intresset för andrahandsmarknaden för kläder ökat de senaste tre åren. Bland kvinnor i åldrarna 18-29 år uppger hela 45 procent att man är mer benägen att idag handla second hand än för tre år sedan, dubbelt så många som männen inom samma åldersspann.

Vi på Tradera kan se att andrahandsmarknaden för damkläder har ökat med 14 procent bara under det senaste året och att intresset är enormt. Jag tror att många uppskattar kombinationen av att handla billigare och samtidigt göra en insats för miljön, säger Sofia Hagelin, Tradera.

Enligt Sifo-undersökningens resultat handlar vi främst second hand för att göra ett fynd och spara en slant. Näst vanligaste anledningen är miljön. Dock finns det fortfarande skeptiker som inte vill använda någonting som någon annan använt.

– Detta stämmer väl med våra tidigare erfarenheter. Miljöargument i all ära, men när man sparar pengar i den egna plånboken, det är ofta först då man är beredd att ändra sitt beteende, säger Anna-Carin Gripwall, Avfall Sverige.


Detta säljs mest på Tradera 2018 (inom parentes, placering i fjol)

Mätt i antalet sålda artiklar jan-aug 2018 jämfört med samma period 2017

  1. Barnkläder (1)
  2. Damkläder (2)
  3. Leksaker (4)
  4. Vinyl (3)
  5. Trädgård (5)
  6. Keramik & Porslin, Svenskt (7)
  7. Herrkläder (6)
  8. Samlarbilder (11)
  9. Frimärken Sverige (8)
  10. DVD-filmer (9)

Traderas bästa tips för att handla begagnat på auktion:

1. Satsa på bra kvalitet 
Kläder i naturmaterial som bomull, lin och läder har hög slitstyrka och är tåliga material. Dessutom är de sköna att bära. Om du satsar på kvalitet får du kläder som håller längre och åldras vackert och då bidrar du till en mer hållbar konsumtion.

2. Granska annonstexten och bilderna noga 
Innan du börjar buda, kolla ordentligt att plagget är vad du vill ha. Gillar du materialet? Funkar storleken? Är färgen rätt? Står det något om tvättråd? Om du har fler frågor, fråga säljaren. Det är ju viktigt att allt stämmer, så att plagget blir använt.

3. Sätt ditt tak 
När du hittar något du vill ha, bestäm dig för hur mycket plagget är värt för dig redan innan auktionen börjar. Fundera över hur mycket du hade köpt den för i affären och håll dig under det när du budar.

4. Lägg udda maxbud
Gå mot strömmen och undvik jämna bud såsom 50 eller 100 kronor. Lägg alltid udda bud, till exempel 12 eller 18 kronor. Tänk om någon budar 50 kronor och du 52 kronor, då vinner du.

5. Välj auktioner med sluttider när inga andra budar
På Midsommarafton och julafton är det få inne och budar på Tradera och då kan man göra fantastiska fynd. Oftast trissas priserna mest på helgen kring löning. Det är oftast lite lugnare budgivning i veckodagarna på udda tider.

6. Använd appen
Traderas app är perfekt att använda både när du ska köpa och sälja något på auktionssajten. ” Appen uppdateras hela tiden och det är superenkelt att buda och köpa saker direkt i telefonen”. Då har man alltid sin budgivning med sig i telefonen.

Prylar
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login