Årets Beaujolais Nouveau kommer från Labouré-Roi

Av den 14 november, 2016

Vinfirman Labouré-Roi är belägen i hjärtat av Bourgogne i Frankrike och grundades redan år 1832. I Sverige lanserades deras Bourgogne Pinot Noir (#5475, 107 sek) och Chablis le Beaunois (#5637, 139 sek) för över 25 år sedan och är fortfarande mycket populära. I år är det Labouré-Roi som står för den Beaujolais Nouveau som lanseras på Systembolaget i Örebro!

Området Beaujolais står för cirka hälften av Bourgognes vinproduktion. Den dominerande druvsorten heter Gamay, och druvorna till Labouré-Roi Beaujolais Nouveau kommer från byarna Pommier och Theizé i södra delen av regionen. Vinmakare är Brigitte Putzu, född i Beaune i Bourgogne och med över 35 års erfarenhet inom vinbranschen.

Den särskild metod för att tillverka Beaujolais Nouveau kallas macération carbonique, eller kolsyrejäsning. Metoden innebär att hela, okrossade druvklasar jäses med hjälp av koldioxid innan druvorna pressas och jäsningen sker på vanligt vis. Cirka tre veckor passerar mellan jäsning och buteljering, och resultatet blir ett mjukt och fruktigt vin.

När Beaujolais Nouveau, årets första vin, lanserades på 1950-talet skyltade krogarna i Paris med texten:” Le Beaujolais Nouveau est arrivé!”, idag sker premiären traditionsenligt den tredje torsdagen i november, och bör inte sparas längre än till påsken.

Labouré-Roi Beaujolais Nouveau 2016 lanseras den 17:e november på Systembolaget i Örebro.

  • Artikelnummer 5490
  • 79 sek, 750 ml
  • 12% alk./vol.

Labouré-Roi representeras i Sverige av Fondberg.

Mat & Dryck | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login