Ára och Nordic kommer att spela spännande folkmusik

Av den 9 november, 2016

Två fantastiskt unika band på en och samma kväll, missa inte två av Sveriges mest spännande band inom folkmusiken. Dessutom till en otroligt låg penning, ynka 120 kronor!

ÁRA
Ett band som bryter ny mark och skapar nya vägar för jojken som konstform och uttrycksmedel, ett nyfiket möte mellan den uråldriga samiska traditionen och det nyskapande egensinniga. Överbryggande kulturella gränser är det musik som skapar dynamiska ljudlandskap som berör.

Bandmedlemmarna kommer från alla olika musikaliska håll och spelar i band som ”Säkert!”, ”Räfven” och ”Kultiration”. Sedan debutalbumet ”O” har bandet hyllats av kritiker och nominerades i kategorin “Årets Nykomling” i Folk- och Världsmusikgalan 2011.

Ett band som bryter ny mark och skapar nya vägar för jojken som konstform och uttrycksmedel.

Ett band som bryter ny mark och skapar nya vägar för jojken som konstform och uttrycksmedel.

I januari 2014 släpptes andra skivan “Vuoste virdái”, med en titel som på svenska betyder “Mot Strömmen” har bandet och skapat sig en trogen lyssnarskara. I oktober 2016 är det dags för tredje skivan att släppas, där dem än en gång utforskat de musikaliska djupen.

Med producenter som Martin von Schmalensee (Kent, Simone Moreno), och till höstens skivsläpp med den norska producenten Georg Buljo (Mari Boine, Niko Valkeapää) kan musiken beskrivas som världsmusik, improvisation, jazz, kammarpop, jojk, det finns inget annat som låter riktigt som ÁRA.

Nordic
Ett av de mest tongivande banden på den svenska folkmusikscenen. Nordics helt egna sound bär på berättande melodier och utmanande rytmer. Resultatet blir stundtals filmiska kompositioner fyllda av klanger, rytmer, groove, reggae och improvisation.

Nordic är ett av de mest tongivande banden på den svenska folkmusikscenen.

Nordic är ett av de mest tongivande banden på den svenska folkmusikscenen.

De senaste årens framgångar har lett till flera utmärkelser, vid Folk- och världsmusikgalan 2011 blev bandet utsett till Årets Grupp. På samma gala år 2010 mottog Nordic priset Årets samspel. I december 2015 genomfördes ett stort samarbete med Norrlandsoperans symfoniorkester – som spelades in av SVT och sänds under 2016.

Torsdag 10 november spelar Ára och Nordic spännande folkmusik på East West, kl. 20.30 beräknas det börja.

Kultur & Musik | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login