Anders Johnsson från Rejmes kan vinna Årets Kock 2018

Av den 6 september, 2018
Foto: Sanna Lindberg

Svensk hel kyckling från Svensk Fågels medlemsföretag Bjärefågel är huvudråvara i den tävlingsrätt som ska presenteras för juryn under finalens första dag i Årets Kock 2018 – fredagen den 28 september, Anders Johnsson är med i finalen av Årets Kock 2018.


Anders Johnsson tror på relationsbyggande matlagning

Anders Johnsson är uppvuxen i Lindesberg och jobbar på den lilla lunchrestaurangen Rejmes i Örebro. Han har tidigare varit i semifinal i Årets Kock och tror att det nya upplägget med fler tävlingsmoment gav honom fördel.

”Det som gjorde att jag lyckades ta mig till finalen i år tror jag är det lite annorlunda upplägg jämfört med tidigare år som jag tror är lite till min fördel. Men jag hade också en bra känsla igenom hela tävlingen och kände en trygghet i tävlingsrätten och hade väldigt kul.”

Anders ser inte sig själv som en komplicerad matlagare utan försöker fokusera på en helhetsbild och en ärlig matlagning. Det är viktigt att produkterna kommer från rätt producent och förutsättningar.

”Min matlagning är enkel. Den går ut på att laga ärlig och kärleksfull mat. Jag tror det handlar om att bygga relationer, lära känna människorna bakom råvaran, förstå hur allt hänger ihop – producent, natur och årstid. Maten får gärna vara kreativ, överraskande och spännande, men framför allt ska det vara jäkligt gott! Och aldrig på bekostnad av djur eller natur. Att använda de bästa råvarorna för årstiden från små producenter, allra helst här i närheten, är en självklarhet. Det blir faktiskt ännu godare när vi vet vem som tagit väl hand om djuren, odlat grönsakerna utan genvägar och fiskat hållbart.”

Redan i högstadiet gjorde Anders praktik på stadshotellet i Lindesberg och det var där kärleken för matlagningsyrket startade.

”Jag har gillat att laga mat sedan jag var liten men det var nog i högstadiet allt började, jag gillade miljön, tempot, att arbeta med händerna och den direkta responsen. Det finns en nerv i kockyrket som jag fortfarande älskar.”

När Anders lagar mat hemma är valet av mat enkelt.

“Hållbara, enkla råvaror. En favorit hemma i Slyteviken är moules frites, vin och gräddkokta blåmusslor med pommes frites. Det är klassiskt, gott och enkelt. Dessutom hinner man umgås med vänner och familj.”


Ett glädjande besked och väldigt spännande att se vad landets främsta talanger kan hitta på med svensk kyckling. Det är en råvara som förtjänar att lyftas upp i kökets finrum både med tanke på dess låga klimatavtryck och eftersom svensk kyckling föds upp under både djurskyddsprogram, sträng djurskyddslag och i princip utan antibiotika, säger Maria Donis, VD för Svensk Fågel.

Under finalen i Årets Kock 2018 tävlar åtta finalister i flera delmoment, endast fyra går vidare till dag två. Många av delmomenten är hemliga fram tills dess att tävlingen drar igång, men en tävlingsrätt kan kockarna förbereda och öva på.

Den tränade tävlingsrätten som lagas fredagen den 28 september är en varm förrätt, mellanrätt eller huvudrätt med kycklingen som tydlig huvudråvara. Den skall serveras i sex portioner och finalisterna har 9 timmar och 30 minuter på sig att färdigställa tävlingsrätten.

Svensk kyckling är i dag en fantastisk råvara som vi vill lyfta för att den hamnat lite i skuggan av de ädlare produkterna. Dessutom erbjuder en hel kyckling många olika möjligheter för finalisterna. Vi har bara tagit bort huvudet men lämnat allt övrigt kvar; från hals och fötter till inälvor, hjärta och lever – detaljer som det kan göras mycket gott och spännande med, säger Anders Dahlbom Wettergren, Årets Kock 1993 och tävlingsledare för Årets Kock 2018.

Finalister Årets Kock 2018

 • David Lundqvist, Grand Hôtel Saltsjöbaden, Saltsjöbaden
 • Ludwig Tjörnemo, Operakällaren, Stockholm
 • Martin Moses, SK Mat & Människor, Göteborg
 • Peter J Skogström, Mat & Vin Slottsparken, Malmö
 • Lars Niklasson, Lilla Ego, Stockholm
 • Jonas Alvin, Stångs magasin, Linköping
 • Anders Johnsson, Rejmes Restaurang, Örebro
 • Magnus Persson, Stureplansgruppen, Stockholm

Mer om kycklingen
Ras: Rowan Ranger från Bjärefågel, ett av medlemsföretagen i Svensk Fågel, är uppfödd på svensk majs, spannmål och baljväxter. Slaktålder: 53-56 dagar. Vikt: cirka 2 000 gram. Levereras med hjärta och lever. Efter slakt lågtemperaturskållas fågeln och luftkyls sakta. Därefter hängs fågeln i fallande kyla +2 grader i 4-5 dagar. Varje tävlande får två kycklingar.

Finalisternas förutsättningar

 • Finalisterna fick information om råvara och tävlingsförutsättningar tisdagen den 4 september.
 • Fonder, buljonger och skyer får medtagas.
 • Inga färdiga såser får medtagas.
 • Inget bröd får medtagas.
 • Inget animaliskt protein får medtagas.
 • Inget färdiglagat, skalat eller förpreppat får medtagas.
 • Inga kryddmixer får medtagas. Dessa ska mixas på plats.

Mat & Dryck | Årets Kock 2018
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login