Amsterdam är den stora raketen på nyår

Av den 28 december, 2016

Det råder riktig nyårsyra i år. Rekordmånga reser i väg för att skåla in det nya året i någon av världens städer. Allra populärast är London, men den stad som ökar allra mest i popularitet är Amsterdam, dit bokningarna mer än fördubblas detta nyår. Det visar statistik från Ticket Privatresor, Sveriges största privatresebyråkedja.

Nyårsslaget firas med fest och fyrverkerier i många av världens städer. I år är svenskarna ovanligt suga på att åka i väg för att skåla in det nya året i champagne utomlands. Nyårsbokningarna hos Ticket Privatresor ökar med 31 procent jämfört med samma tid i fjol. Att bokningarna ökar starkt denna jul- och nyårshelg har samband med att det är en riktig arbetsgivarjul och att de som har få semesterdagar kvar gärna väljer att åka på en kortresa till någon storstad – och då är nyår extra populärt att resa iväg på.

Att åka iväg och skåla in nyåret i någon av världens storstäder ger en bra start på nya året. London är den stora nyårsstaden, men raketen i år är Amsterdam, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig Ticket Privatresor.

Bokningarna till Amsterdam har mer än fördubblats jämfört med samma tid i fjol. Även till Prag har reslusten ökat, och bokningarna hos Ticket ökat med 60 procent.

Berlin, som drabbades av terrordådet mot julmarknaden i veckan, ligger på tredje plats på listan. Ticket har så här långt inte sett några effekter på bokningarna till Berlin efter dådet.

Hetaste städerna i nyår – hit reser svenskarna

1.London
2.Amsterdam
3.Berlin
4.Prag
5.Paris

Källa: Ticket, resor över nyårsafton till storstäder.

Så firas nyår i svenskarnas favoritstäder

1. London
I centrala London är det riktig festyra med fyrverkerier vid London Eye. Vid tolv, när Big Ben slår tolv, stämmer besökarna in i allsång. Missa inte att köpa biljetter till firandet i centrala London i förväg. Eller boka plats på en lyxig nyårskryssning på Themsen. Festligheterna fortsätter på nyårsdagen med en festlig parad i centrala London.

2. Amsterdam
Amsterdamborna älskar att festa, i synnerhet på nyårsafton, och det är festligheter och fyrverkerier på många av stadens torg. Det officiella firandet sker vid Oosterdok, strax söder om Gamla stan, där stadens fyrverkerier skjuts upp vid tolvslaget.

3. Berlin
Nyår i Berlin drar festglada resenärer från hela världen. 1-2 miljoner människor samlas på den två kilometer långa partysträckan fram till Brandenburger Tor. En enorm ljus- och lasershow lyser upp himlen framåt midnatt och avslutas med ett av Europas bästa fyrverkerier vid tolvslaget. Sedan är det fest natten lång.

4. Prag
Att fira nyår i Prag är stämningsfullt. Tolvslaget firar man gärna på Vaclavplatsen, på torget i Gamla stan eller på Karlsbron. I Prag firas med allt från nyårskonserter med klassisk musik till båtkryssningar på Moldaufloden och specialprogram på barer och restauranger.

5. Paris
Paris är ett populärt resmål kring nyår. Hetaste samlingspunkten är paradgatan Champs-Élysées, där människor samlas med medhavd champagne och picknickkorgar för att vid tolvslaget ropa ”Bonne année”. Den spektakulära ljusshowen vid Triumfbågen är populär, liksom att åka på romantisk båttur på Seine vid tolvslaget.

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login