Alva Söderbäck släpper debutsingel

Av den 23 oktober, 2020
Foto: Gustav Silverby

Idag släpper Alva Söderbäck sin debutsingel ”Lies” idag, Alva är uppväxt i Örebro men gick några år på musiklinjen på Kaggeholms folkhögskola i Stockholm och bor nu i Stockholm och det var på Kaggeholm som Alva träffade Elin Vallin som skrivit låten.

Ytterligare en örebrokoppling är att låtens producent Oliver Krieg också kommer från staden, Örebroguiden fick sig en pratstund med tjejerna för att få veta lite mer.

Berätta lite om er själva.
– Jag är 23 år gammal och är född och uppvuxen i Örebro men flyttade till Stockholm för att plugga musik på Kaggeholms folkhögskola, för närvarande studerar jag inte musik men lite andra ämnen men håller på med musik vid sidan av, säger Alva.

– Jag är född och uppvuxen i Stockholm, min pappa är från Örebro men annars har jag ingen koppling dit, Jag skriver och håller på med musik men jobbar samtidigt i en affär, säger Elin. – Alva och jag träffades när vi studerade på Kaggeholm tillsammans.

Berätta lite mer om ”Lies”.
– Det hela började med ett projekt vi hade i skolan till en välgörenhetsgala, jag gick låtskrivarlinjen och Alva gick sång. Vår uppgift var att vi fick en sångare att skriva en låt till som de skulle framföra och då fick jag Alva, säger Elin. – Vid den tiden var det ganska aktuellt med politik och Trump till exempel, Alva och jag hade ganska lika värderingar samt delade mycket åsikter när det kom till politik och etik. Då kände jag att jag ville skriva en låt som handlade om maktmissbruk och män med makt.

Skulle man kunna säga att det är en ”me too” låt?
– Låten skrevs före ”me too” så på det sättet har den inte med det att göra, den är dock helt klart relevant i sammanhanget, säger Elin.

– Om man lyssnar på låten så är den ganska bred i sin omfattning, det är inga särskilda personer eller händelser som nämns utan mer företeelser och liknande. Det finns en värdering i låten men vad man väljer att applicera den på är upp till lyssnaren, säger Alva.

Vad tänkte du när du fick den här låten?
– När jag fick den första gången var det bara ett röst memo med sång och piano, den slutliga låten är ju ganska pampig så det har varit fantastiskt att få vara med när den växt fram, säger Alva.

Elin, vilka influenser har haft när du skrev låten?
– När jag skrev låten så lyssnade jag mest på Susanne Sundfør och hennes musik är nog den största inspirationen till ”Lier”, säger Elin. – Jag sjunger även i kör och tycker väldigt mycket om det så det finns en hel del körsång i låten.

Alva vilka är dina musikaliska förebilder?
– Jag tycker också väldigt mycket om Susanne Sundfør, både som låtskrivare och rent sångmässigt. Men annars är det väldigt blandad, jag är en stor Monica Zetterlund nörd också, säger Alva.

Vad kommer hända framöver, blir det fler samarbeten?
– Ja det kan det nog, men för närvarande jobbar vi på varsitt håll, säger Elin.

– Det känns som att även om vi jobbar var för sig så är vi lite involverade i varandras skapande på något sätt, säger Alva.

– Jag kommer att släppa en egen låt snart och Alva håller också på att spela in eget material, säger Elin.

Då får jag önska lycka till med låten och de framtida projekten.

Lyssna på ”Lies” här »

Karl-Johan Sandberg, Musik | Alva Söderbäck släpper debutsingel
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login