Allt om att grilla Oumph!

Av den 25 juni, 2017

Sugen på att grilla Oumph! men osäker på hur man gör? Svaret är att det är superenkelt! 

Här kommer fem tips och lika många recept för en riktigt grym BBQ! 

1. Hur länge ska jag grilla Oumph!?
När du grillar Oumph! behöver du aldrig vara rädd för att det ska vara rått. Det är klart när bitarna har fått fin färg och yta, vilket brukar ta några minuter. Exakt hur länge beror på temperatur och glöd. Det blir bäst om man grillar bitarna snabbt och på hög värme.

2. Vilka sorters Oumph! går att grilla?
Alla sorters Oumph! går fint att grilla. Antingen så kan du köra med någon av de okryddade varianterna och marinera/krydda själv, eller så grillar du de redan kryddade sorterna. Då blir det om möjligt ännu enklare; bara att ta fram ur frysen, tina och grilla.

3. Krydda? Marinera? Rubba? Vad är bäst om jag vill testa att grilla okryddad Oumph?
Alla varianter funkar men Oumph! vinner på en blöt marinad, lite glazig. Låt gärna bitarna av Chunk eller Filet koka i marinaden någon minut. Har du tid så kan det marinera över natten, men det behövs inte.

4. Hur grillar jag bitar som är små?
Små grönsaker och Oumph! är lättast att grilla i en nätform eller liknande. Ett alternativ till nät eller spett är att grilla i en muurikka. Har du ingen muurikka så går det lika bra med en gjutjärnspanna över elden. Oumph! är också gott i olika foliepaket.

5. Hur undviker jag att Oumph! fastnar?
Några klassiska tips är att se till att ha ett varmt galler och att spreja eller pensla gallret/nätet med lite olja före du grillar.

Om Oumph!
Oumph! är mat från växtriket. Gjord på sojabönor. Oumph! finns i många varianter, tre naturella och åtta med olika kryddningar och marinader: Grill, Thyme & Garlic, Pulled, Kebab, Salty & Smoky, Bibim samt helt nya Tandoori BBQ och Tarragon & Lemon.

Oumph! är en del av ett större sammanhang. Ett sammanhang som vi kallar Food for Progress. Food for Progress förenas i drivkraften att skapa god, nyttig och klimatsmart mat som räcker för alla människor på jorden.


Recept

Oumph! South African Skewers
4-5 spett
ingredienser

280 g Oumph! The Chunk
ca 15 torkade aprikoser
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
2 tsk currypulver
2 msk sherryvinäger (eller annan)
2 msk vitt vin
2 lagerblad
2 tsk råsocker
1 msk aprikosmarmelad
2 dl vatten
olja till stekning
salt och peppar

Gör såhär!
Hacka lök och vitlök. Fräs i olja tillsammans med currypulvret, tills löken mjuknat. Tillsätt allt utom Oumph! och aprikoser. Låt koka upp. Tillsätt Oumph! direkt från frysen och låt sjuda ca 5 minuter, eller tills chunksen tinat. Häll över i en form tillsammans med aprikoserna, låt allt svalna i kylen, gärna över natten.

Trä på blötlagda spett och varva med nån god grönsak. Pensla spetten och gallret med olja och grilla på hög värme runt om. Gott med ris, eller cous-cous sallad, grillad brysselkål och grillade aprikoser till!

Grillad brysselkål:
Blanda 2 msk salt med 0,5 l vatten. Släng i RÅ brysselkål. Låt stå en dag i kylen. Häll bort vattnet och blanda runt med lite olja. Grilla på hög värme till svartnade ytterblad, låt gå färdigt på indirekt värme 10-15 minuter.

Mat & Dryck
Örebroguiden

Källa Oumph!, #oumph, #shareoumphwithfriends

You must be logged in to post a comment Login