All-time-high för Spanien och succé för polsk badpärla

Av den 29 januari, 2017

Det är högtryck för försäljning av sommarresor hos Travellink, Nordens största onlineresebyrå. Störst efterfrågan är det på resor till Spanien som ser ut att bli sommarens vinnare, igen. Lågprisresmål som Bulgarien, Portugal och Polen är sommarens uppstickare.

Redan inför förra sommaren ökade försäljningen av resor till flera spanska resmål kraftigt. När Travellink summerade förra årets resande fanns fem av de populäraste resmålen med i toppen: Malaga, Barcelona, Mallorca, Algarve och Gran Canaria. Det stora intresset ser ut att hålla i sig även i år. Till Mallorca har antalet bokningarna till och med mer än fördubblats.

Det är rusning efter resor till Spanien som ser ut att gå mot ännu en rekordsommar. Hos oss är det spansk all-time-high, säger Erik Wikander, Nordenchef för Travellink.

Rekommendationer och tips från vänner och bekanta påverkar ofta våra val av resmål.

Vi inspireras gärna av personer i vår närhet. Populära resmål från förra året står sig därför ofta väl i kampen om de tidiga bokningarna, förklarar Erik Wikander.

En annan förklaring till att resmönstret ser ut som det gör är att många fortsätter att välja bort stora semesterresmål som Turkiet och Tunisien när de planerar inför sommaren. Trenden med dalande bokningssiffror håller således i sig och samtliga större turkiska turistdestinationer, såsom Istanbul, Izmir, Dalaman och Antalya, backar.

Osäkra resmål väljs bort, framför allt bland resenärer som bokar tidigt. Man vill ta del av boka-tidigt-rabatter och samtidigt försäkra sig om att inte riskera att stöta på problem när semestern närmar sig, säger Erik Wikander.

Förutom Spanien och Kroatien, lockar Bulgarien och Portugal många resenärer inför sommaren. En annan uppstickare är den klassiska badorten Gdansk i Polen som ökar med 109 procent. De tre destinationer som ökar allra mest (Burgas, Faro och Lissabon) har samtliga mer än fördubblat antalet bokningar i jämförelse med samma tid förra året.

Prisvärda resmål där vi får mycket för pengarna står sig alltid starka i konkurrensen. Många resenärer som är tidigt ute med sina sommarbokningar är priskänsliga och låter plånboken styra vart resan går, säger Erik Wikander.

Sommarens populäraste resmål:
1) Barcelona (Spanien)
2) Malaga (Spanien)
3) Alicante (Spanien)

Sommarens uppstickare (största ökning)*:
1) Burgas (Bulgarien)
2) Faro (Portugal)
3) Lissabon (Portugal)

Sommarens största minskning*:
1) Istanbul (Turkiet)
2) Antalya (Turkiet)
3) Bangkok (Thailand)

Resa
Örebroguiden

*Bokningar hittills i januari (jämfört med samma period förra året) för perioden maj-augusti 2017.

You must be logged in to post a comment Login