Aktiviteter du inte får missa i fjällen i sommar

Av den 5 april, 2019

Fjällen är en fantastisk plats för rekreation och utomhusaktiviteter året runt. Många förknippar fjällvärlden med skidåkning som är den fjällaktivitet som har flest utövare och tveklöst är den största näringen. Men även sommaren är stor och intresset för fjällvärlden sommartid ökar från år till år, detta till skillnad från skidåkning där antalet utövare är relativt konstant. Nedan har vi listat kort info och inspiration till olika sommaraktiviteter i fjällen.

Fjällvandring
Att fjällvandra är en fantastisk upplevelse som med rätt förberedelser passar lika bra för barnfamiljen, det unga hurtiga paret som den äldre mer försiktige resenären. Till skillnad från skogsdungen i villaområdet kan det vara bra att ta med karta och höra med någon som känner till området som kan rekommendera en lämplig led på fjället. De flesta fjällområden har lokala kartor, guider och information som du kan hitta på nätet innan avresa. Vi rekommenderar att börja med enklare dagsturer för att komma igång, om intresset växer kan man utöka och kanske ta med sig tält nästa gång det bär av till fjälls. Turen blir ännu bättre om ni kan hitta ett trevligt mål med utflykten, kanske en utkiksplats, ett vattenfall eller varför inte ett café.

Fiske
Fiske kvalificerar sig både som sommar och vinteraktiviteter men det är något allt fler intresserar sig för och antalet sportfiskare i Sverige uppges idag vara över 2 miljoner. I fjällvärlden hittar man både mysiga små sjöar och tjärnar men också levande vatten i bäckar och åar. Det gör att fjällvärlden är en ypperlig plats både för flugfiske, kastspö samt fö dig som bara vill meta. På ,ånga håll finns även put and take-vatten där man nästan garanterat får napp.

Cykla i fjällen
Det finns en stor mängd cykelleder i den svenska fjällvärlden och var du än kommer är vi säkra på att du kan hitta bra cykling. Åre och Järvsö brukar anses som de bästa i fjällen om man vill cykla downhill, är du istället på jakt efter stigcykling eller Cross country-cykling som det kallas så finns det väldigt fina stigar på många håll, Funäsdalen, Ramundberget och Vemdalen kan nämnas som några. Ska du cykla i fjällmiljö rekommenderar vi att du har en riktig mountainbike med breda däck och dämpning (inte fel om den är heldämpad, alltså både fram och bak). På de flesta resmål finns cyklar att hyra.

Spring på fjället
Vissa kanske tänker att det är samma sak som att springa hemma men det här är något helt annat. Att ta en löptur på fjället är något som garanterat ger mersmak för den löpintresserade. Många jämför det med att åka skidor offpist på vintern. Det kräver att man håller tungan rätt i mun och att du tar det i din egen takt. När du springer på fjället är det inte kilometertiderna som är viktiga, nu ska du bara njuta. Titta istället på aktiv tid om du vill få bekräftelse att du rört på dig:) En utmaning för sommaren kan vara att springa Jämtlandstriangeln. 

Paddling
Att glida fram över en fjällsjö i en kanot eller kajak är en riktig höjdare. Ta med picknick, vänner, flytväst och torra strumpor så vågar vi lova att ni får en fantastik dag på fjällsjön. Några sjöar som kan nämnas är Klövsjön, Funäsdalssjön, vill ni ge er ut på en flerdagarstur är exempelvis Övre lilla Luleälven (5-7 dagar) eller Tarraälven nära Kvikkjokks Fjällstation två alternativ.

Resa | Aktiviteter du inte får missa i fjällen i sommar
Örebroguiden

Källa: visitfjällen.com

You must be logged in to post a comment Login