Advanced Master Class 1.1 – en ny utbildningsbox om rostning

Av den 17 oktober, 2019

Övertygelsen om att kunskap berikar njutningen är en ledstjärna i allt som High Coast Whisky gör. Det märks inte minst i ambitionen att vara det whiskydestilleri i världen som berättar mest om tekniska detaljer kring varje buteljering. I samma anda producerar destilleriet en serie kallad Advanced Master Class – en djupdykning i teori och praktik kring olika delar av whiskytillverkningen.

För att kunna binda ekstavar till fat måste stavarna värmebehandlas så att de blir böjbara. Det sker genom rostning. Vid rostningen mjukas ligninet i eken upp och stavarna blir formbara. Under värmebehandlingen påverkas ett hundratal kemiska ämnen. Exempelvis karamelliseras och förkolas xylos (träsocker) i olika grad beroende på temperatur och hur länge stavarna rostas. Rostningsgraden har stor inverkan på de egenskaper, aromer, smaker och färger som whiskyn så småningom utvecklar.

– Värmebehandlingen har större betydelse än vad man tror och är ofta förbisedd i whiskylitteraturen. Med vår nya Advanced Master Class 1.1 undersöker vi hur rostningsgraderna har påverkat en andra fyllning av 100-liters fat av svensk ek. Det är en lärorik och smakrik upplevelse som alla som är specialintresserade av whisky bör ta del av, säger destillerichef Roger Melander, som är ansvarig för de teoretiska avsnitten som medföljer Advanced Master Class 1.1.

Advanced Master Class 1.1 består av 5 x 20 cl whisky som buteljerats vid 56 % abv. Whiskyn som är helt orökt kommer från exakt samma batch och har lagrats i cirka 6 år på 100-liters fat av svensk ek som är värmebehandlad från lätt rostning till kolad. De ingående kemiska analyserna har utförts av MTM Research Centre vid Örebro universitet under ledning av assistent professor Ingrid Ericson Jogsten.

Säljstart 17e oktober: Artikelnummer 4057804. Pris 1 368 kr

Dryck | Advanced Master Class 1.1 – en ny utbildningsbox om rostning
Örebroguiden

Källa: High Coast Whisky 

You must be logged in to post a comment Login