7 tips för en fräschare andedräkt i sommar

Av den 29 april, 2018

Sommaren närmar sig med sociala tillfällen som midsommar, semester och resor. Många tänker lite extra på andedräkten och vill ha en fräsch mun. Men dålig andedräkt är vanligt och kan kännas generande när man ska umgås. Dessbättre går besvären att förebygga. Här har vi samlat tipsen för fräschare andedräkt i sommar.

Den vanligaste orsaken till dålig andedräkt är bakteriebeläggningar kring tänderna eller på tungan. Det är i saliven som olika bakterier frigör illaluktande svavelföreningar när de bryter ner proteiner. När bakterier kommer i kontakt med proteiner i maten frigörs svavelföreningar, som man uppfattar som illaluktande.

7 tips för en fräschare andedräkt

1) Borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm. Flux tandkräm är en fluortandkräm mot karies som även motverkar nedslitningar av tandemaljen. Använd också tandtråd, tandtrådsbygel eller mellanrumsborste en gång om dagen.

2) Bakterier som ger upphov till dålig andedräkt finns överallt i munnen, bland annat på tungan. Ta bort beläggningar genom att rengöra tungan med en tungskrapa eller tandborsten. Apotekspersonalen kan tipsa om ett bra hjälpmedel som passar dig.

3) Saliven motverkar dålig andedräkt så säkerställ att du inte är torr i munnen. När man är torr i munnen ökar bakterietillväxten vilket påverkar andedräkten. Stimulera salivproduktionen med Flux tuggummi som innehåller fluor och xylitol. Det smakar gott och gör nytta på samma gång.

4) Ät och drick med jämna mellanrum. Dina tänder klarar av huvudmåltider som frukost, lunch och middag samt ett par mellanmål. Undvik småätande däremellan. Tugga gärna tuggummi med fluor och xylitol efter att du ätit – det stimulerar salivutsöndringen och buffrar surt pH.

5) Sugtabletter ökar rengöringen och salivstimuleringen. Flux Fresh drops är en sockerfri fylld sugtablett med omedelbar effekt mot dålig andedräkt. Den har en uppfriskande smak av eukalyptus och mentol. Förutom zink innehåller den även fluor som förebygger karies.

6) Munskölj som innehåller zink i kombination med en låg halt klorhexidin har förmågan att binda till svavelföreningar och neutralisera den dåliga lukten. Flux Fresh fluorskölj ger god andedräkt och starka tänder. Det är kombinationen av zinklactat och en låg dos klorhexidin som tar bort den dåliga andedräkten. Dessutom får du ett bra kariesskydd och starka tänder.

7) Fråga din tandläkare eller tandhygienist om råd om dina besvär inte blir bättre genom egenvård. Han eller hon kan utreda om den dåliga lukten beror på någon tandsjukdom eller muntorrhet och rekommendera lämplig behandling.

Träning & Hälsa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login