Hälsa | 4 av 10 vill veta när de har dålig andedräkt

Av den 15 augusti, 2016

4 av 10 vill veta när de har dålig andedräkt, men bara 1 av 6 vågar säga till andra!

Vi vill gärna veta när vi har dålig andedräkt, trots det drar vi oss för att säga till andra om de har det. Dålig andedräkt är dubbelt så pinsamt som att gå omkring med en snorkråka i näsan eller med toalettpapper under skon. Ändå uppger majoriteten av svenskarna att de inte vågar säga något – även om det handlar om någon vi känner, det visar en ny YouGov-undersökning* om pinsamma händelser beställd av Fisherman’s Friend.

Undersökningen från YouGov har satt fingret på vad vi svenskar tycker är mest pinsamt, och att vi inte riktigt behandlar andra som vi själv vill bli behandlade. Av 1 000 respondenter svarar en klar majoritet (75 %) att de skulle påpeka för folk de känner att de har öppen gylf. Detsamma gäller toalettpapper under skon, snorkråka i näsan eller matbit mellan tänderna. Men när det kommer till dålig andedräkt blir vi svenskar betydligt fegare. Endast 16 % vågar berätta för någon de känner att de har dålig andedräkt, och så lite som 2 % vågar berätta för någon de inte känner att de har dålig andedräkt.

Tyvärr lever vi inte som vi lär i just här fallet. 41 % skulle nämligen vilja att en person i sin närhet sa till ifall de själva har dålig andedräkt. Kanske sitter problemet i att vi är rädda för att såra motparten. Psykologen och föreläsaren Jan Rasmuson ger sin förklaring:

– Det är intressant att folk inte agerar i situationer som de själva säger att de borde göra. Vi styrs nämligen av att undvika negativa känslor eller uppleva positiva känslor. Problemet är bara att vi gör mer för att undvika obehag än att uppleva njutning. Hamnar vi i en situation där någon annan har dålig andedräkt, undviker vi alltså obehag genom att inte säga till personen. Det behövs inte mycket obehag för att vi ska bli passiva och vill vi göra annorlunda måste vi öva på att bryta mönstret, säger Jan Rasmuson.

Män och kvinnor tycker olika
Undersökningen visar att män är mer angelägna än kvinnor att få reda på att de har dålig andedräkt från personer de inte känner (12 % mot 7 %). Männen påpekar även, i större utsträckning än kvinnor, för personer de inte känner att de har dålig andedräkt. Män säger det rakt ut i större utsträckning, medan kvinnor hellre bjuder på en halstablett/pastill.

Träning & Hälsa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login