30 flaskor Tomatin Moscatel kommer till Systembolaget

Av den 22 augusti, 2018

Fem år innan den här 15-åringen tappades upp på de 6000 flaskorna fördes whiskyn över till muskat-fat. Vinet som legat på faten var druvigt, blommigt och sött.

– Whiskyn är helt unik i sin karaktär, säger Jens Henricson brand manager hos Galatea.

Destilleriet säger att de i alla tider lagt en liten del av all whisky på andra typer av fat än de som ingår i den dagliga produktionen. Muskatfaten eller de barriques som vinet legat på de sista fem åren har gett whiskyn en helt egen karaktär med smaker av rostad mandel, apelsin, russin och fikon. Den ska ha en finish som är både är söt och krämig.

Tyvärr är det bara några få av oss som kommer att få möjligheten att bedöma det själva för Sverige får bara 30 stycken.

– Vi är ett litet land, men tack vare vårt stora intresse för single malt får vi i alla fall några. Vi kan bara gratulera dem som hinner först, fortsätter Jens.

Tomatin Moscatel är destillerad den 6 juni 2003 och den är överförd till portugisiska muskat vinbarriques i maj 2013. De första tio åren mognade whiskyn på flera olika traditionella fat för att få både sin huskaraktär och bästa förutsättningar.

Muskatviner beskrivs av Systembolaget som allt från lätta till fylliga, alltid kryddiga, parfymerade med inslag av sultanrussin och apelsinblom. Precis som vinerna kan den här specialwhiskyn kanske passa till nötter och vem vet; frukt. Det låter som ett säkert kort att ta en romersk båge av ljus choklad med apelsinsmak och sedan rulla en mun av whiskyn i munnen, men bäst är den nog själv.

Tomatin Moscatel finns på Systembolaget från och med den 1 september via Galatea Spirits AB. Volym 70 cl, alkohol 46%, Pris 895 kr.

Mat & Dryck | Tomatin Moscatel
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login