30 år med Vårruset

Av den 1 maj, 2018
Arkivbild från Vårruset 2018 i Örebro

Vårruset har lockat 3 152 800 kvinnor sedan starten 1989. I år går Vårruset på 21 orter runt om i Sverige med start den 2 maj i Malmö. Under maj och första halvan av juni beräknas runt 110 000 kvinnor springa, jogga eller gå Vårrusets 5 kilometer. Efter årets turné har Vårruset tagit sina deltagare 407 varv runt jorden.

Vårruset 2018 i Örebro går av stapeln onsdag 30 maj!

Jag älskar att Vårruset har satt så många tjejer i rörelse. Så opretentiöst. Rörelseglädjen sätter sig i både kroppen och knoppen. Vi blir starkare. Och gladare. Tillsammans, säger journalisten och författaren Hillevi Wahl – som själv sprungit över 20 Vårruset runt om i Sverige.

När Vårruset startade 1989 var 15 000 tjejer anmälda till sex olika orterna. Elva år senare, år 2000 hade Vårruset vuxit rejält och gick på 14 orter runt om i landet. Och i år går Vårruset för första gången på 21 orter.

Alla tjejer kan delta i Vårruset, oavsett om du är vältränad eller nybörjare. Så har det varit ända sedan starten och det är en av anledningarna till att Vårruset har kommit att spela en stor roll för kvinnors hälsa i Sverige. Det är många som berättar om hur Vårruset blivit startskottet mot ett sundare liv, det känner vi oss oerhört stolta över, Louise Fredriksson, ny projektledare för evenemanget.

Vårruset och välgörenheten
Vårruset har sedan 2000 samarbetat med välgörenhetsorganisationer. Först ut var BRIS, sedan SOS Barnbyar. 2017 startades ett nytt samarbete med Barncancerfonden och i samband med det ökades kraften i Vårrusets välgörenhetsarbete.

– Förra året samlade Vårruset tillsammans med sina deltagare in 1,6 miljoner kronor till Barncancerfonden. Vi räknar med minst samma summa i år.  Utöver samarbetet med Barncancerfonden går det överskott som Vårruset genererar till hundra procent tillbaka till idrotten via de lokala arrangörsklubbarna. Något många inte känner till, säger Vårrusets marknadschef David Fridell.

Vårrusets konferencierer
Vårruset har haft många namnkunniga och folkkära konferencierer genom åren, Claes af Geijerstam, Peter Siepen och Blossom Tainton Lindquist. I år välkomnar Vårruset Marie Serneholt som kommer peppa och underhålla deltagarna på alla 21 orter.

Vårruset 2018 – Vana Vårrusetdeltagare kommer att känna igen sig i glädjen, distansen och den sköna stämningen. Scenshowen med underhållning och pepp sköts av Marie Serneholt och den kända DJ:n Anna Korsgren. Vi har också fler samarbetspartners med oss i år. Jag tror att det kommer kännas att vi firar 30 upplagan av Vårruset i år. Jag är så taggad att komma ut på turnén nu säger Louise Fredriksson.

Träning & Hälsa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login