Samyang lanserar extrem vidvinkel för fullformat

Av den 26 februari, 2019

Den extrema vidvinkeln Samyang XP 10 mm f/3,5 är det senaste tillskottet i Samyangs XP-serie – objektiv som utmärker sig genom att hålla högsta tänkbara klass både optiskt och mekaniskt. Till skillnad från fisheye-objektiv är Samyangs 10 mm raktecknande, vilket innebär ovanligt låg distorsion och att raka linjer i bilden förblir raka. Med andra ord ett fantastiskt användbart objektiv för allt från landskaps- och undervattensfotografering till astro, arkitektur och resor!

Stöd för exponeringsautomatik
Precis som sina syskon i serien är Samyang XP 10 mm f/3,5 konstruerat med en slät, halvmatt yta i aluminiumlegering vilket gör det både robust och elegant på en och samma gång. Inbyggd elektronik och kontakter för automatisk bländarstyrning samt överföring av information om brännvidd och ljusstyrka gör objektivet kompatibelt med kamerans samtliga lägen för exponeringsautomatik och ljusmätning. Det stöder även fokusindikering i sökardisplayen.

Den mjukgående fokusringen ger hög precision vid skärpeinställning och har en slät men greppvänlig gummiyta som harmonierar med metallkåporna och bidrar till det lyxiga intrycket.

Avancerad optisk konstruktion
För att ge minimal distorsion och maximal skärpa över hela bilden, även vid stora bländaröppningar, har Samyang använt sig av hela 18 linser som placerats i 11 grupper. I den avancerade konstruktionen ingår 3 asfäriska linser, en lins av HR-glas (High Refractive) och 3 linser av ED-glas. Samyang XP 10 mm f/3,5 klarar att matcha upplösningen även hos bildsensorer med 50 megapixel samt videoinspelningar i 8K.

Avancerad flerlagers antireflexbehandling, UMC (Ultra Multi Coating) motverkar reflexer och slöjbildning vid motljus och ser till att bilderna alltid blir kontrastrika och får naturlig färgåtergivning.

Pris och leverans
Samyang XP 10 mm f/3,5 börjar levereras med Canon-fattning under april månad. Versionen med Nikon-fattning kommer att bli tillgänglig vid ett senare datum.
Cirkapris: 11 199:- kronor (inkl. moms).

Sammanfattning viktiga egenskaper

  • Raktecknande 10 mm ultravidvinkel för fullformat
  • Påkostad byggkvalitet med metallkåpor och elegant design
  • Mycket avancerad optik med flera asfäriska linser samt HR- och ED-glas
  • Mycket hög skärpa och upplösning
  • Stöder autoexponering och fokusindikator

Specifikationer
Brännvidd: 10 mm
Ljusstyrka: 3,5
Bildformat: 24 × 36 mm (fullformat). Passar även APS-C
Bildvinkel: 130˚
Objektivfattning: Canon EF, Nikon F
Fokusering: Manuell
Bildstabilisering: Nej
Optisk konstruktion: 18 linser/ 11 grupper
Minsta bländare: 22
Närgräns: 26 cm
Maximal förstoring: 0.07x (skala 1:14)
Antal bländarlameller: 7
Filterdiameter: Saknas (pga den stora utbuktande frontlinsen) 
Längd: 98,1 mm (Canon), 95,6 mm (Nikon)
Diameter: 95 mm
Vikt: 779 gram (Canon), 782 gram (Nikon)
Övrigt: Fast monterat motljusskydd
Medföljande tillbehör: Främre och bakre objektivlock

Prylar | Samyang
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login