18 maj kommer 2016 års viner från Virgile Lignier

Av den 10 maj, 2018

18 maj kommer 2016 års viner från Virgile Ligniers fantastiska vingårdslägen i Côte d’Or till Sverige.

Virgile Lignier är ett hyllat namn bland bourgognekännare, han började arbeta bredvid sin far under 1980-talet och med åren tog han större och större ansvar för vingårdarna i familjens ägo. Han drevs av tanken att en dag själv få ta tillvara på de fina skördarna och bryta med den tidigare familjetraditionen att, liksom så många av grannarna i Morey Saint Denis och de omgivande byarna, sälja vin till negociantverksamhet.

År 2000 var den första årgång som helt och hållet buteljerades på familjens domän. Familjen har odlat vin här sedan tidigt 1900-tal men det är först den yngre generationen, det vill säga Virgile Lignier, som sett den verkliga potentialen och satsat helhjärtat på att följa vinet hela vägen och stolt sätta sin egen etikett på slutprodukten. Virgile Ligniers noggranna arbete innefattar ekologisk, men ej certifierad odling, med hård beskärning och låga skördeuttag på några av de finaste vingårdslägena i byarna Morey Saint Denis, Chambolle-Musigny och Gevrey-Chambertin.


95664 Lignier Michelot Vielles Vignes Chambolle-Musigny 2016, pris 429 kr, (180 flaskor)

Djup doft och en pigg fruktighet. Rena smaker med rätt hög intensitet och livlighet från röda bär möter elegant tanninstruktur. Här finns också mörkare toner av viol, plommon, körsbär och viss jordighet och kryddighet. Det här är ett väldigt attraktivt vin från Côte de Nuits och byn Chambolle Musigny som är berömd för sina högkvalitativa viner vilka görs nästan uteslutande på Pinot noir.


95662 Bourgogne Rouge Pinot noir 2016, pris 239 kr. (360 flaskor)

En blend på druvor från vingårdslägen i Bons Bâtons, Champs Perdrix och Les Hâtes. År 2016 var skördeuttaget 20% lägre än föregående år men druvorna som skördades höll väldigt hög kvalitet. Vinet pressades av 50% hela klasar och lagrades på 30% ny ek, på liknande sätt som många byviner. Resultatet är ett välgjort, intagande och charmigt vin med smak av körsbär och annan röd frukt och ett snyggt och distinkt avslut.

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login