10 snabba med poleringsstjärnan Jason Rose

Av den 8 april, 2018
Poleringsstjärnan Jason Rose gästar WER:s BigFoot Seminar.

10 snabba med poleringsstjärnan Jason Rose – gäst under WER:s BigFoot Seminar.

Den 21 april är det dags för BigFoot Seminar i Örebro – ett poleringskonvent med en rad spännande programpunkter och besök av poleringsvärldens superstjärnor. En av dessa är Jason Rose, som återvänder efter fjolårets succé. Jason har över 35 års erfarenhet av polering och är idag chef för RUPES globala utbildningsprogram.

WER tog tillfället i akt och körde tio snabba med Jason, så här några veckor innan konventet äger rum.

Hur fick du upp ögonen för polering och den här branschen?
Jag började tvätta, vaxa och polera bilar som tonåring under gymnasiet. Jag började med familjens bilar och sedan uppmärksammade grannarna mitt intresse och frågade om jag även kunde rengöra deras. Det blev snabbt ett deltidsjobb, som sedan hjälpte mig när jag pluggade vidare på högskola. Efter examen började jag polera på heltid, och sedan dess har jag inte kunnat sluta. Man kan alltså säga att jag varit i poleringsbranschen hela mitt liv.

Varför brinner ditt hjärta så hårt för polering?
Mycket på grund av den direkta belöning jag får av att arbeta fram en fläckfri, skinande yta. Det är också superkul att få hjälpa poleringsstudenter att utvecklas, så de blir bättre, snabbare och kan utföra arbetet med vinst.

Vad driver dig inom det här yrket?
Att arbeta med ett team av fantastiska människor med stor kompetens och talang, samt att ständigt vara i framkant rörande nya tekniker och de bästa poleringssystemen inom branschen.

Hur viktigt är det att ha rätt utrustning för att få till ett perfekt resultat? Hur mycket spelar själva hantverket in?
En polerare med god kunskap och skicklighet, kan i stort sätt använda vilket redskap som helst och ändå få ett bra resultat. Jag tror det viktigaste verktyget är din hjärna. Men, med hjälp av marknadens bästa utrustning så kan du optimera resultatet, och dessutom utföra arbetet snabbare.

Har du något favoritpoleringsverktyg som du helt enkelt inte klarar dig utan?
Nu för tiden utbildar jag mest, men när jag polerar använder jag en LHR15MII BigFoot 15mm, LHR75 BigFoot Mini, och Nano för finjobbet runt kanter. De nya LTA Triple action-verktygen har också blivit en favorit.

Vad säger du om den allmänna kunskapen kring poleringsteknik i branschen?
Jag tror att kunskaperna varierar runt om i välden. Jag tror inte det finns en specifik teknik som är bättre än alla andra. Det finns många, och därför lär jag ut fem olika typer, som alla kan användas för att uppnå olika typer av resultat. Det finns också tekniker som är optimala för specifika verktygsrörelser. Jag kommer berätta mer om det under konventet i Örebro.

Anser du att problemet med restmaterial är den största utmaningen när det kommer till polering av lack? 
Uppkomsten av polerrester har alltid varit en stor utmaning. Vid polering av andra typer av ytor, som exempelvis sten, glas och metall, så kan resterna tas bort genom extrahering, men så fungerar det inte med lackpolering – här fastnar lätt restmaterialet på poleringsytan och på våra verktyg. Kevin Brown var en av de första som ökade medvetenheten rörande behovet av kontroll av restmaterial, och idag är det ett av våra viktigaste ämnen inom RUPES BigFoot träningsprogram. Under konventet i Örebro kommer jag berätta och visa hur du kan hantera restmaterial som uppkommer under poleringsprocessen.

Hur ser du på framtidens lack? Det känns som om polering och skydd utvecklas snabbare än själva lacken. Kommer det bli lättare eller svårare för rekondare i framtiden?
Fordonlack brukar gå igenom en stor förändring vart 10-15 år. Och just en sådan ligger och lurar bakom hörnet. Det experimenteras på många bilfabriker, vilket bekräftar att det snart kommer ske förändringar inom området. Dessa förändringar brukar i princip alltid innebära omställningar även för poleringsproceduren. Jag kan inte säga om det kommer bli enklare eller svårare, men det kommer att bli annorlunda.

Vad tänkte du när du körde en RUPES BigFoot polermaskin för första gången?
Den första aha-upplevelsen upptäckte jag vid borttagning av defekter. Den andra kom när jag upptäckte att finishen blev väldigt bra. Den tredje var, jag säger bara wow, när jag kände hur smidig den var. Jag visste redan efter några sekunder att denna maskin skulle kunna göra mycket för framtidens polering, och den framtiden kom väldigt snabbt.

Vad tyckte du om förra årets BigFoot Seminar? Och vad ser du fram emot under årets upplaga av konventet?
WER-teamet är fantastiskt och skapade ett mycket organiserat och relevant event förra året. Deltagarnas respons var som förväntat – mycket bra. Mitt första önskemål rörande årets event är att kunna uttala ”Örebro” korrekt. Sedan, hoppas jag att vi överträffar alla deltagares förväntningar. Vi kommer göra vårt yttersta för att se till att det blir ett lärorikt och spännande konvent. Varmt välkommen!

Nöje | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login