10 anledningar att besöka Sri Lanka i höst

Av den 11 september, 2018
Semesterparadiset Hikkaduwa har lockat semesterfirare och surfare sedan 1960-talet.

Vilda djur, antika tempel, paradisstränder, teodlingar, regnskog och koloniala städer. I det tropiska paradiset Sri Lanka hittar du allt detta och mycket mer. Här listar vi några av anledningarna till varför du ska resa hit i höst.

De milslånga paradisstränderna
Tycker du om ljus sammetslen strand, vajande palmträd och magiska korallrev kommer du att känna dig mer än hemma på Sri Lanka. Den droppformade ön belägen strax söder om Indiens sydspets är försedd med en 1600 kilometer lång kustremsa. I semesterparadiset Hikkaduwa har semesterfirare och surfare sökt sig sedan 1960-talet då den lilla fiskebyn blommade upp och blev den populära semesterdestination den är idag. Här finner du ett totalt lugn och kan koppla av bland finkornig sand och ett underbart hav.

Det rika djurlivet
Yala är den näst största och tveklöst mest kända av Sri Lankas nationalparker. Här kan du på nära håll se vilda elefanter (här finns över 300) , bufflar, apor, en mängd exotiska fåglar med mera. Kanske får du även se en leopard ligga och sola sig på en klippa, i Yala finns nämligen världens högsta koncentration av dem.

Visste du att Sri Lanka även är en av världens bästa platser för att se valar i sin naturliga omgivning? Havet utanför sydkusten blir snabbt djupt och det gör att förutsättningarna för valarna är utmärkta. Följ med på valsafari och håll utkik efter blåval, kaskelotter, delfiner och späckhuggare.

Den vackra naturen
Regnskog, mäktiga vattenfall och laguner – på Sri Lanka kan du uppleva allt! Utanför den sömniga lilla bergsbyn Ella forsar Rawana Falls, ett av öns bredaste vattenfall uppkallat efter kung Ravana. Vid floden Madu Gangas mynning kan du följa med på en båttur och uppleva ett ekosystem av mangrove och orörda öar.

Heliga tandens tempel i Kandy
Kungastaden Kandy ligger väl skyddad av höglandets kullar och är en av buddhismens heligaste platser. Här finns förutom tropiska trädgårdar, ståtliga palats och tempel dit buddhister vallfärdar. Det alla vill se finns i ”Den heliga tandens tempel”. Som namnet avslöjar sägs det vara Buddhas vänstra hörntand som döljer sig i det gyllene skrinet!

Teplantage
Sri Lanka förknippas starkt med sin teproduktion och Ceylon-teerna är berömda över hela världen. Teerna delas in i områden beroende på hur högt över havet de odlats och på ön finns mängder av teplantager att besöka. Att vandra längs de vida gröna landskapen är som att befinna sig i en annan värld. Magiskt vackert!

Den gudomligt goda maten
Det lankesiska köket doftar av cocos, curry, chili, lime och kanel och har sin alldeles egna karaktär med influenser från grannen Indien. ”Rice and curry” utgör grunden i matlagningen och finns i oändligt många varianter – vegetarisk, skaldjur eller med kött. Chutneys, pickles och sambol – en kryddig blandning av lök och chili är vanliga tillbehör och sätter extra sting i maten. Missa inte att smaka ”hopper” – en krispig pannkaka som steks i en skålformad panna med kokosmjölk, kryddor och ofta ett stekt ägg i mitten. Varning! De är beroendeframkallande goda…

Nuwara Eliya
Nuwara Eliya, eller ”Lilla England” som staden också kalas, ligger vackert belägen omgiven av berg och dalar, vattenfall och teplantager. Området har fått sitt namn på grund av det brittiska inflytandet i staden, och anses vara en av de svalaste platserna på Sri Lanka. Klimatet brukar jämföras med en engelsk vårdag. Överallt runt Nuwara Eliya finns bevis på det brittiska inflytandet, typiska lantliga stugor och ståtliga hus i viktoriansk stil. Mitt i staden ligger Victoria Park, perfekt för en promenad eller kanske en picknick. Parken är också ett tillhåll för många fåglar och här kan du med lite tur få se en del ovanliga arter.

Kulturrikedomen
Dansen är en viktig del i lankesernas kultur och från Kandy som är ett stort kulturcentrum härstammar Kandyandansen, som numera spritt sig över hela landet. Traditionellt framförs den till ackompanjemang av trummor och det är en färgsprakande show med imponerande kostymer, eld och huvudbonader.

Peradeniyas botaniska trädgård
Är du intresserad av tropiska blommor och växter är Peradeniyas kungliga botaniska trädgård platsen du ska besöka. Trädgården som uppfördes redan under 1300-talet rymmer över 4 000 olika växtarter, alltifrån medicinalväxter till olika palmträd och kryddor. Missa inte det fantastiska orkidéhuset!

Elefantbarnhem och räddningshem för sköldpaddor
På Sri Lanka finns ett av världens bästa räddningscenter, Pinnawela Elephant Orphanage, som grundades 1975 för att hjälpa övergivna och skadade elefantungar. I dag lever här en stor koloni och man bedriver även uppfödning. Att se elefanterna vandra ner till sjön för bad och lek är en upplevelse man inte glömmer i första taget!

Här finns även flera räddningshem för havssköldpaddor som jobbar för deras bevarande. I dag går en stor del av verksamheten ut på att ta hand om sköldpaddsägg som kläcks efter ca 50 dagar. Sedan släpper man ut de små sköldpaddorna i havet. Förutom detta bevaringsprojekt räddar man också skadade och sjuka sköldpaddor.

Fakta om resan: Avresa 16/11 med flyg från Stockholm, Köpenhamn och Göteborg, läs mer om resan här » https://www.scandorama.se/sri-lanka-14-dagar

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login