​Tre August-nominerade gäster på Bokens Dag i Lindesberg

Av den 22 oktober, 2019

Författarna till tre av de 18 boktitlar som nominerats till årets Augustpris gästar Bokens Dag i Lindesberg – Nina Wähä, Ingrid Carlberg och Anna-Karin Palm. Augustpriset delas ut 25 november – tre dagar före Bokens Dag i Lindesberg som hålls torsdag 28 november kl 18:30.

De 18 titlar som nominerats till årets Augustpris har tillkännagivits. Det prestigefyllda Augustpriset instiftades 1989. Pristagarna tilldelas en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare och 100.000 kronor vardera i följande tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok samt Årets svenska barn- och ungdomsbok. På Augustgalan 25 november tillkännages under festliga former vilka tre av de 18 nominerade böcker som belönas med Augustpriset och vem som är vinnare av Lilla Augustpriset.

Nina Wähä (foto: Kajsa Göransson), Ingrid Carlberg (foto: Kajsa Göransson) och Anna-Karin Palm (foto: Ewa Stackelberg).

Nina Wähäs ”Testamente” är en av de sex böcker som nominerats till Årets svenska skönlitterära bok.

Testamente, Nina Wähä, Norstedts; ”Med den muntliga berättartraditionens alla knep tar Nina Wähä med läsaren till finska Tornedalen och familjen Toimi. Testamente framträder genom en kör av röster. Det är en skröna om svart familjearv, sorg och kärlek där varje människa rymmer en egen värld.”

Ingrid Carlbergs ”Nobel. Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris” och Anna-Karin Palm ”Jag vill sätta världen i rörelse. En biografi över Selma Lagerlöf” är två av de sex böcker som nominerats till Årets svenska fackbok .

Nobel. Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris, Ingrid Carlberg, Norstedts: ”Nobelpriset är världskänt, färre känner till människan bakom medaljen, Alfred Nobel. Men det gör Ingrid Carlberg som inför boken fått tillgång till tidigare stängda arkiv, i flera länder. Med finess sätter hon Alfred Nobel i ett nyanserat sammanhang socialt och politiskt, och skänker honom både liv och lust i denna biografi, sprängfylld med ny information och lärdom om en man som förändrade världen.”

Jag vill sätta världen i rörelse. En biografi över Selma Lagerlöf, Anna-Karin Palm, Albert Bonniers Förlag: ”Med djupa kunskaper och fjäderlätta penseldrag tecknar Anna-Karin Palm fram en nyanserad, och till stora delar ny, bild av Selma Lagerlöf både som människa och författare. Under lustfylld läsning får vi möta en radikal banbrytande kvinna på många olika sätt, skarp och viljestark – och en lika skicklig samhällsdebattör som sagoberättare.”

Kultur | ​Tre August-nominerade gäster på Bokens Dag i Lindesberg
Örebroguiden

Källa lindekultur.se

You must be logged in to post a comment Login