​Ted Ström tilldelas Region Örebro läns Kulturpris 2020

Av den 21 oktober, 2020
Ted Ström (Nora) - en kulturaktör som arbetar med en bred palett.

Region Örebro läns Kulturpris 2020 tilldelas Ted Ström (Nora) för hans återkommande och värdefulla insatser inom så väl det regionala som det nationella kulturlivet. Årets tre kulturstipendiater är Anna Höggren (Glanshammar), Emelie Wahlman (Stockholm) och Staffan Ekegren (Örebro).

”Ted Ström är en kulturperson i ordets rätta bemärkelse, och det känns väldigt bra att få belöna honom med 2020 års kulturpris. Under de 35 år han har varit verksam inom länets kulturliv har han gjort viktiga insatser som bland annat arrangör, kompositör och artist”, säger Torbjörn Ahlin (C), ordförande i Region Örebro läns kulturnämnd. Kulturpriset består av 50.000 kronor samt en gorillastatyett av skulptören Torsten Molander.

Ted Ström har under sina år som kulturaktör arbetat med en bred palett, och han har haft både musik och konst som arbetsområden. Han har bland annat spelat, turnerat och vunnit en Grammis med bandet Contact, gjort musik till filmer, tv-serier och dramaföreställningar samt skrivit ”Vintersaga” som sjungits av artister som Monica Törnell och Jerry Williams. Han har också deltagit i många utställningar, till exempel var han med om att starta konst- och kulturrundan Ljusstråk.

Om Ted Ström

”Jag föddes i Göteborg 1944 i en familj och släkt där nästan alla jobbade med teater. Familjen flyttade till Stockholm 1960, då mina föräldrar var med och startade den nya stadsteatern.
Min pappa var scenograf precis som farfar Knut och mamma skapade kostymer.

Efter studenten utbildade jag mig på Konstfack men fokuserade snart mera på musiken och 1968 – 72 skrev jag låtar och spelade i musikgruppen Contact, känd för korsningen mellan rock- och folkmusik i låtar som Hon kom över mon och Fyrvaktarns dotter. Vi medverkade också på Pistolteatern och Dramaten och fick en Grammis 1972. Försörjningen räddades av jobb på TV som tecknare och på Dramaten som belysningsarbetare.

1973 flyttade jag till Luleå för ett jobb som kompositör och musiker på Norrbottensteatern i några månader men jag träffade Eva, vi gifte oss och blev kvar i nästan nio år. Jag skrev låtar och spelade i gruppen Norrbottens Järn men också i Anton Swedbergs Swänggäng och Skottes Musikorkester.

Jag medverkade i tv och radio, bl a i Kabaret Öppen Kanal och gjorde musik till Lars Molins första tv-film Vårt lilla bo 1978. Jag gjorde sedan musiken till nästan alla Lasse Molins tv-filmer som t ex Tre Kärlekar, Den tatuerade änkan och Potatishandlaren fram till hans bortgång 1999.

1979-81 arbetade jag med bokomslag åt Tiden och Norstedts och vi bodde i Knivsta men 1981 var vi tillbaka i Luleå, och jag var producent på SVT. 1984 skrev jag låten Vintersaga, som blev en smärre hit med Monica Törnell och senare även med Jerry Williams och Andreas Jonsson.

1985 flyttade vi till Mosås utanför Örebro, och jag jobbade även där på SVT paralellt med spelande och komponerande innan måleriet och musiken tog över helt 1988.

Sedan år 2000 bor vi i Nora i den forna tändrörsfabrikens gamla disponentvilla vid stranden av Hagbyån. Här har jag också min studio och varvar musik med bl a grafisk formgivning. Min konstnärsateljé har jag bara ett stenkast hemifrån i kvarteret Bryggeriet.

Under 2000-talet har jag bl a gjort musik till serien Sommartorpet, tv-dramat Den första kärleken av Kerstin Thorvall i tv och till dramatenföreställningen Zelda i regi av min syster Lena Söderblom. Jag och sonen Johan har gjort musik till Lilla Åpromenaden, långfilmen Blåbärskriget och nu senast till tv-filmen TV-feber där yngste sonen Albin spelade gitarr.

Jag spelade också under flera år med Björn J.son Lindh och gitarristen Torbjörn Carlsson och 2006 kom vi ut med CDn Vinterhamn, inspelad i Nora kyrka.
Björn gick sorgligt nog bort 2013 och jag kände för att arbeta mera med min egen repertoar tillsamman med mina två söner Albin och Johan.

Mitt gamla band Contact har återuppstått vid flera tillfällen men detta kan ni läsa mer om via en länk under MUSIK.

Norrbottens Järn återuppstod 2010 och gav en jubelartad konsert på Kulturens Hus i Luleå inför säkert 1000 personer i januari 2011. Hösten 2012 var vi med på Rock at sea 17.11 och innan vi mönstrade på hyrde vi Södran i Stockholm för en konsert den 15.11. Albin och jag var ”förband”! Våren 2013 gav ”Järnet” tillsammans med Norrlåtar två succékonserter i Lilla Salen på Kulturens Hus i Luleå.

I växelbruk med musiken målar jag akvareller och jag har också gjort tre beställningsverk för Linde Energi och skapat affischerna till Stadra Sommarscen de senaste 10 åren. Våren 2012 överraskade jag nog många då jag skrev texten till ”Jag reser mig igen”, Thorsten Flincks bidrag i Melodifestivalen och jag har också med flera låtar på den LP han släppte i mars samma år.

Sommaren 2013, blev jag äntligen klar med mitt samlingsalbum – ”Efter alla dessa år” – och plattan finns att köpa bl a här på min hemsida. Jag har framträtt en hel del tillsammans med sonen Albin på gitarr de senaste åren, bl a på Södran, som sagt, och på Sveateatern i Sundsvall, men i början av sommaren 2013 kom Albins äldre bror Johan in i gänget på keyboards och slagverk, så nu är vi ett helt band! 

Vi hade premiär i Östhammar ute på en hembygdsgård en bit från centralorten. Lätt skeptiska körde vi vindlande småvägar och kom tillslut fram till Söderögården. Medarrangörer eller snarare inspiratörer var Lars Molin-sällskapet så vi hade i vår repertoar lagt till några av mina melodier från Lasses filmer och serier och det blev succé! Med hjälp av en entusiastisk publik och med inspiration från kvällen innan, då vi träffade Sivan Molin och Florence Åkergren, Lasses ”klippare” med respektive under gemytliga former, blev det en verkligt skön spelning…

Direkt efteråt kastade vi oss och instrumenten i bilen och drog ner till Nynäshamn och Gotlandsbåten… Vi märkte knappt Stockholm och innan vi visste ordet av, var vi ombord och upplevde en svindlande solnedgång över havet och med bilen söderut längs Gotlands västkust till Burgsvik och Sanny Laurins fantastiska ställe, där jag skulle ställa ut tillsammans med AK af Malmborg, Dick Hansson, Plura och Sanny själv. Det blev tre fantastiska dygn med utställning och spelningar på bl a ”Så mycket bättre-krogen”…

2013 var också ett intensivt år på konstfronten med utställningar i bl a Torshällas vackra gamla kvarn, Eksjö Museum och sen Nora konsthall i november, det senare tillsammans med dottern Anna, som gör väldigt fina bilder.

Våren 2014 hade jag utställningar i både Kungsör och Hallstahammar, där duktiga och entusiastiska konstföreningar stod för lyckade arrangemang.

Påsken firade vi av på Österlen med både en lyckad utställning och fullsatt konsert på fantastiska Gyllengården. Sommaren var rätt lugn men vi hade fina spelningar i Sandviken hos Ingemar Dunker, i Naturens Hus i Örebro och förstås på idylliska Svalbo Café här utanför Nora. Och sedan följde ett lyckat Ljusstråk, återigen med mig och Anna på väggarna.

Under de fem år som sedan förflutit, har jag mest arbetat med måleri och ställt ut min konst i min ateljé i Kvarteret Bryggeriet och spelat alltmera med ett nyväckt Contact.
Mer om detta under musik och Contact.

Nu i år 2019 återvände jag till fina Gyllengården efter fem år! Även denna gång under Österlens kostrunda och det blev min mest lyckade utställning på länge!

Nu sitter jag här i mitt arbetsrum i huset vid Hagbyån i Nora och i nästa månad fyller jag 75 år.
Jag känner för att trappa ned en aning och rensa bort det myckna och snåriga.
Spela på tre med sönerna utan alltför långa resor och jidder, det vill jag!
Men med Contact kan jag nog bara tänka mig ett färre antal ”Guld-gig”…

Den 23 oktober spelar vi på Fasching i Stockholm!

Sen får vi se…”

…………….

Tre kulturstipendier:

Region Örebro län delar varje år också ut tre kulturstipendier på 10.000 kronor vardera. 2020 års kulturstipendiater är:

Anna Höggren (Glanshammar):
Som konsthantverkare och glasblåsare använder sig Anna Höggren av samma teknik och verktyg som glasblåsare gjort i århundranden. Hon skapar främst bruksglas och unika halssmycken och visar sina konsthantverk både i Örebro län, nationellt och internationellt. I skapandet av hennes föremål eftersträvas ett enkelt uttryck men gärna med något att upptäcka som tillägg. Som medlem i Konstnärernas Kollektivverkstad i Örebro får hon tillgång att upptäcka nya tekniker. Som en uppskattning och uppmuntran till nytt skapande vill Region Örebro län tilldela Anna Höggren detta kulturstipendium.

Emelie Wahlman (Stockholm)
Brinner för dansen och verkar som både koreograf och dansare. Hon är uppväxt i Örebro och här startade hennes dansintresse. Efter Engelbrektskolans dansprofil och Karolinska läroverkets estetiska linje med inriktning dans har hon utbildat sig i Köpenhamn och Stockholm och är ständigt återkommande till Örebro län med dansföreställningar, turnéer, utbildningar och workshops. Emelie ser interaktivitet som gemensam nämnare i hennes uttryck och hon har ofta den yngre publiken i fokus i hennes eget skapande. Emelie vill sprida professionell dans utanför storstadsregionerna och har genom turnerande som dansare, i skapandet med egna produktioner och som deltagare i referensgrupper verkat för detta i Örebro län. Vi hoppas att med detta kulturstipendium ge en uppmuntran att fortsätta utveckla den professionella dansen i Örebro län.

Staffan Ekegren (Örebro)
Har i 40 år av sitt författarskap på olika sätt berättat om Örebro län och som han själv beskriver skildrat de så kallade vanliga människorna. Han har turnerat med flera berättarföreställningar och utställningar, som bland annat ”Var hör jag hemma – vad anslagstavlor berättar om Örebro län”, för Örebro läns museum tillsammans med Maria Sedell. Han har skrivit flera böcker och dramatiska verk, och han har för kommande bok under coronapandemin haft djupintervjuer med personal inom intensivvården. Med ett ständigt utforskande och berättande med regional koppling vill Region Örebro län tilldela Staffan Ekegren detta kulturstipendium.

Kultur | ​Ted Ström tilldelas Region Örebro läns Kulturpris 2020
Örebroguiden

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login