​Sparbanksstiftelsen bidrog till succé för Massa-Folk-Musik i Lindesberg

Av den 11 november, 2019
Massa-Folk-Musik i Lindesberg. Foto Kent Steén

När spelmansstämman i Siggebohyttan fyllde 90 år ville Örebro Läns Folkmusikförbund dra på lite extra och visa upp svensk folkmusik för en bredare publik. Dagen innan själva stämman arrangerades Massa-Folk-Musik i Lindesberg – tack vare bidrag från Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse.

”Nuförtiden är aktivitetsutbudet stort och konkurrensen hård, särskilt i sköna maj. Spelmansstämman i Siggebohyttan hålls på en vacker plats dit de redan frälsta gärna söker sig. För att dela med oss av den glädje vi känner i vår musiktradition vill vi synliggöra svensk folkmusik och visa upp den för en bredare allmänhet på ett mer lättillgängligt ställe. Evenemanget Massa-Folk-Musik är ett led i detta arbete”, berättar Erik Zaunschirm, ordförande i Örebro Läns Folkmusikförbund (ÖLFM) i ett pressmeddelande från Bergslagens Sparbank på mynewsdesk.com.

Stämman i Siggebohyttan, mellan Nora och Lindesberg, är en av de äldsta i Sverige – en kär tradition för många.

Över 100 medverkande i centrala Lindesberg

För att kunna genomföra Massa-Folk-Musik sökte ÖLFM bidrag från Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse.

Evenemanget hölls i centrala Lindesberg lördagen den 25 maj. Dagen startade på biblioteket med utställning och seminarier om folkmusik. Evenemanget fortsatte sedan ute på Norrtullstorget som pyntats dagen till ära. Här kunde man se och höra bland annat Bärgslaget spela till Lindesbergs och Gyttorps Folkdansgillen medan Örebro spelmanslag spelade för frivilliga spontandansare.

Senare hölls VM i snabbspel på nyckelharpa, följt av konsert i kyrkan där bland annat ungdomar från folkmusiklägret ”Unga glysar” deltog. Dagen avslutades i församlingshemmet med ett uppträdande av kören Vioxå, ackompanjerade av folkmusikgruppen Vimä. Det ryktas att kalas och spel fortsatte på en av Lindesbergs restauranger till sen kväll.

”Bidraget från Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse gick till de över 100 engagerade musiker, dansare och sångare – de flesta med lokal anknytning – som medverkade i olika konstellationer under dagen. Det är en ganska stor apparat”, säger Erik Zaunschirm.

Hur gick det då?

”Evenemanget var välbesökt och har fått positiv respons både från besökarna och i lokala media. Det visar att det här är ett fungerande koncept och något vi ska fortsätta med”, säger Erik Zaunschirm.

Kultur | ​Sparbanksstiftelsen bidrog till succé för Massa-Folk-Musik i Lindesberg
Örebroguiden

Källa Lindekultur

You must be logged in to post a comment Login