​Paint the City sätter färg på tråkiga fasader i Lindesberg

Av den 7 april, 2020
En av väggmålningarna i Lindesberg.

Tomma skyltfönster fylls med konst – och Paint the City sätter färg på tråkiga fasader i Lindesberg. Nu vill Lindesbergs turistbyrå att fler ska upptäcka väggmålningarna med hjälp av ett häfte som presenterar verken men också bjuder besökarna på en utmaning – till varje konstverk finns frågor som man kan försöka besvara.

Har ni sett alla härliga målningar i Lindesberg?

Muralmålning eller väggmålning år en målning som utgör en integrerad del av rummet eller byggnaden.

De flesta av konstnärerna som har gjort målningarna i Lindesberg har sin bakgrund i grafittin och samtliga målningar är gjorda med sprayburk. Många kommuner har nolltolerans mot sprayfärg, men genom detta arbete vill man visa att den även kan användas till andra motiv än traditionell graffiti.

Ta er runt och beskåda konstverken med hjälp av kartan, till varje konstverk finns frågor som man kan försöka besvara.

De rätta svaren finns att hämta på Lindesbergs Turistbyrå Järnvägsgatan 2A

Välkomna på en härlig tur genom Lindesberg och upptäck alla dessa härliga målningar och försök att hitta svar till alla frågorna i häftet. Skicka sedan ett mejl till turistinfo@lindesberg.se så får ni facit!

Här kan du ladda ner turistbyråns häfte Paint the City » https://www.upplevlindesberg.se/download/18.79c2d342170f3b18e31385ef/1585653729919/paint%20the%20city%202020.pdf


Daniel Fahlström med artistnamnet Huge har målat av sin son Lukas på väggmålningen som finns vid ICA-parkeringen i Lindesberg. Frågor i turistbyråns häfte till just detta konstverk:

1. Hur många såpbubblor finns det i bilden?

2. Gissa hur många olika kulörer av sprayfärg konstnären använde?

——————————-

Paint the City i Lindesberg:

1. Väggmålning av Daniel Fahlström med artistnamn Huge.

2. Väggmålning av Simon Lundgren med artistnamn Tom Cruiser.

3. Väggmålning av Gouge.

4. Väggmålning av åtta konstnärer: Tim Timmey, Leon, Future Funk, Elina Metso, Rolf Carl Werner, Buso, Johannes Lindgren och Ligisd.

5. Väggmålning av Bless och Magnus Kalitzki

Väggmålning av Gouge.

Helena Nilsson var initiativtagare och projektledare till Paint the City i Lindesberg. Idén presenterades för ett lokalt fastighetsföretag som ställde sig positivt till initiativet. Inom kort hade ytterligare tre fastighetsägare anmält sitt intresse att vara med i projektet. Projektet fick stor respons från olika konstnärer och många bidrag kom in. För att ge invånarna chansen att påverka resultatet så utlystes en omröstning där invånarna fick rösta på de olika förslagen. De målningar som nu pryder fasaderna i Lindesberg sedan 2014 är de vinnande bidragen i tävlingen.

Kultur | ​Paint the City sätter färg på tråkiga fasader i Lindesberg
Örebroguiden

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login