​Madama Butterfly – en dokusåpa som opera visas i Lindesberg

Av den 6 november, 2019
Hui He gör huvudrollen som Cio-Cio-San i Madama Butterfly. Foto: Folkets Hus & Parker

Hon är 15 år, gifter sig med en sjöofficer, får barn, förskjuts av släkten, sviks av mannen och tar till sist sitt liv. Det är handlingen i operan Madama Butterfly som visas på Folkets Hs bio i Lindesberg på lördag 9 november kl 19.00. Operan har en intrig som en modern dokusåpa – och det är en relativt lättsam opera med vacker och melodisk musik.

Madama Butterfly är Giacomo Puccinis opera om den tragiska geishan Cio-Cio-San. Hui He gör huvudrollen som Cio-Cio-San, geishan som ger allt för den amerikanska sjöofficeren Pinkerton, som sjungs av Andrea Carè. Elizabeth DeShong är hennes hängivna följeslagerska Suzuki och Paulo Szot (inte Plácido Domingo som tidigare annonserats) gör Sharpless för första gången.

Två av de volontärer som sköter visningen av opera på bio i Lindesberg – Stina Engelheart och Mats Ericsson i Lindesbergs Filmstudios Operasektion. Foto: Hans Andersson

”Den har en intrig som en modern dokusåpa som har allt. Den skulle kunna utspela sig idag”, säger Mats Ericsson, som är en av volontärerna som sköter visningen av Opera på bio i Lindesberg.

”Det är en rätt skrämmande historia, där en amerikansk löjtnant gifter sig med en ung japansk geisha – som ett litet nöje vid utlandstjänsten”, säger Stina Engelheart som också är en av dem som visar Opera på bio: ”Det hela utmynnar så klart i olycklig kärlek och sorgsamheter – men har också massor av vacker musik!”

Direktsändning från Metropolitan i New York

Mats Ericsson håller med om att det är otroligt vacker musik och han uppskattar också de vackra dräkterna. Stina Engelheart tycker att det är alltid spännande att se scenografin och se hur rekvisitan används i den här föreställningen. Det är ju en föreställning från Metropolitan i New York som direktsänds via länk till en lång rad länder – och Folkets Hus runt om i Sverige – också Folkets Hus i Lindesberg.

Det är en drygt tre timmar lång opera skriven av en av operakonstens absolut största kompositörer – Giacomo Puccini.

”Det bästa med Opera på bio är att få möjlighet att njuta av opera i den absoluta världsklassen – men ändå på hemmaplan. Dessutom är det mycket prisvärt! Sen är det också roligt att man får möjlighet att se föreställningar som man knappt visste fanns. Men Madama Butterfly känner vi såklart till”, säger Stina Engelheart.

”Opera på bio gör ju att det faktiskt blir av att man kommer iväg, samtidigt känns det som att man går på operan. Och det finns alltid biljetter. Sedan att man i pausen får följa med bakom kulisserna och se alla som jobbar med föreställningen är fascinerande”, säger Mats Ericsson, som rekommenderar dem som är ovana att gå på opera att läsa programmet innan, kanske komma en kvart före – och se just Madama Butterfly.

”Madama Butterfly rekommenderar jag verkligen att se. Det är en relativt lättsam opera, med vacker och melodisk musik”, säger Stina Engelheart.

Kultur | ​Madama Butterfly – en dokusåpa som opera visas i Lindesberg
Örebroguiden

Källa lindekultur.se

You must be logged in to post a comment Login