​Lindesbergs Filmstudio: Vårterminens filmprogram

Av den 20 december, 2019

indesbergs Filmstudio presenterar åtta filmer på Lindesbergs Bio i Folkets Hus under vårterminen 2020: ”Bortom det synliga” (14 januari), ”Jazzgossen” (30 januari), ”Sir” (11 februari), ”Det egna landet” (27 februari), ”Det vildväxande päronträdet” (10 mars), ”Smärta och ära” (26 mars), ”Girl” (7 april) och ”I am not your negro” (23 april),

Lindesbergs Filmstudio är en del av Sveriges Förenade Filmstudios (SFF). Grundupplägget i filmstudiorörelsen är film i föreningsform vilket innebär att man måste vara medlem för att se Filmstudions filmutbud.

Vårterminen 2020 kostar ett medlemskap för vuxen 250 kronor. Ger tillträde till 7 filmstudiofilmer + 1 finsk extrafilm. Ungdom t o m 25 år alt vuxenstuderande betalar 150 kronor. Medlemskap löses i första hand genom inbetalning till bankgiro 174-4580 (ange namn, adress + ev. e-post) – i andra hand vid ditt första filmbesök.

Som medlem i Lindesbergs Filmstudio får du under vårterminen 2020 se dessa åtta filmer + ta med en gäst på EN valfri film under terminen:

Lindesbergs Filmstudios program våren 2020

Tisdag 14 januari kl 19.00: BORTOM DET SYNLIGA
Regi: Halina Dyrschka. Dokumentär Tyskland 2019 (93 min)

Det abstrakta måleriet som revolutionerade konstvärlden i början av 1900-talet har tillskrivits Kandinsky, Malevich och Mondrian. Idag vet vi bättre. Det var en svensk konstnär som var först och hon var kvinna. Redan 1906 målade Hilma af Klint storslagna abstrakta verk. Utöver att ge henne en rättmätig plats i konsthistorien lyckas den tyska regissören Halina Dyrschka i denna dokumentär förmedla den tidlösa, andliga och storslagna känsla som finns i Hilma af Klints verk.

Torsdag 30 januari kl 19.00: JAZZGOSSEN
Regi: Hasse Ekman. Klassiker Sverige 1958 (104 min)

Den unge rikemannen Teddy Anker blir 1920-talets store revykung i Sverige med scensuccé efter scensuccé. Ända tills han blir kär i dansösen Karin och sätter upp en show med henne som huvudnummer. ”Jazzgossen” från 1958 är en svensk klassiker av och med Hasse Ekman. Filmen är en nostalgisk kavalkad över 1920- och 1930-talens nöjesliv. Den innehåller de dittills mest påkostade sång- och dansnumren i svensk film och återskapade viktiga film- och teaterhändelser såsom Rolfs revyer, ljudfilmens genombrott och Gerhards sånger ”Jazzgossen” och ”Den ökända hästen från Troja”.

Tisdag 11 februari kl 19.00: SIR
Regi: Rohena Gera. Drama/Kärlek Indien 2018 (99 min)

Ratna är tjänare hos Ashwin, son till en rik familj i Bombay. Den unge mannens liv är till synes perfekt, men Ratna känner att Ashwin har gett upp sina drömmar. Ratna är fattig, men hennes förhoppningar och beslutsamhet leder henne envist framåt. Två skilda världar verkar snart komma att samexistera.

Torsdag 27 februari kl 19.00: DET EGNA LANDET (Oma maa)
Regi: Markku Pölönen. Drama/kärlek 2017 Finland (86 min)
Extra film som är öppen för alla — finskt förvaltningsområde bjuder

Det egna landet berättar om tidsperioden mellan fortsättningskrigets sista dagar 1945 och olympiaåret 1952. Anni (Jussi-prisade Oona Airola) lever ett tryggt liv i en välställd familj. Veikko har vuxit upp i en arbetarfamilj i Norra-Karelen och skadats i kriget. Trots de olika bakgrunderna blir Anni och Veikko kära i varandra. Anni lämnar allt bakom sig för att slå sig ner i den karelska obygden där ett hemman så småningom ska se dagens ljus. Efter den rosiga början blir Annis drömmar sönderslagna av ödet och kärleken till Veikko sätts på prov.

Tisdag 10 mars kl 17:30 (OBS tiden): DET VILDVÄXANDE PÄRONTRÄDET
Regi: Nuri Bilge Ceylan. Drama Turkiet 2018 (3 tim 8 min)

Sinan är en passionerad litteraturälskare och har alltid velat bli författare. När han återvänder till byn där han föddes lägger han ner hjärta och själ för att bli publicerad, men trots blod, svett och tårar hinner pappans skulder ikapp honom.

Torsdag 26 mars kl 19.00: SMÄRTA OCH ÄRA
Regi: Pedro Almodóvar. Drama Spanien 2019 (113 min)

Pedro Almodóvars ”Smärta och ära” är en djupt personlig inblick i en möjligen fiktiv filmregissörs liv, karriär och möten med människor. Antonio Banderas spelar den medelålders regissören Salvador Mallo, som ser tillbaka på sitt liv för att gradvis inse att det som blir kvar när strålkastarna slocknar är känslor av smärta och tomhet. Penélope Cruz spelar Salvadors mamma i tillbakablickar och Almodóvar-veteranen Julieta Serrano gestaltar henne som äldre.

Tisdag 7 april kl 19.00: GIRL
Regi: Lukas Dhont. Drama Belgien 2018 (104 min)

Den beslutsamma 15-åriga Lara är helt besatt av att bli en professionell ballerina. När hon börjar på en ny skola märker hon att hennes kropp inte kan hänga med i de strikta disciplinerna av träningen eftersom hon föddes som pojke.

Torsdag 23 april kl 19.00: I AM NOT YOUR NEGRO
Regi: Raul Peck. Dokumentär USA 2016 93 min

Medgar Evers, Malcolm X och Martin Luther King Jr var alla framträdande människorättskämpar, och de blev alla hänsynslöst lönnmördade. Deras tredje gemensamma nämnare är vännen James Baldwin. Innan Baldwins död 1987 påbörjade han sitt sista verk, en krönika om sina tre vänner och deras tragiska livsöden. Den här filmen baseras på James Baldwins tankar om hur det är att leva som afroamerikan i USA. Baldwin var en författare, föreläsare och medborgarrättsaktivist. Hans mål var att upplysa medborgare om viktiga samhällsfrågor.

Film | ​Lindesbergs Filmstudio: Vårterminens filmprogram
Örebroguiden

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login