​Läslovet närmar sig

Av den 17 oktober, 2016

Måndag 31 oktober startar Läslovet – med lusten till läsningen, berättandet och skrivandet i centrum. Under vecka 44 arrangeras mängder av evenemang för barn och unga i Örebro län.

Nätverket Läslov vecka 44 är ett brett läsfrämjande samarbete, sedan 2015, genom Läsrörelsen med elevorganisationer, bokförlag, bibliotek, bokhandel, idrottsföreningar, fackliga organisationer, kulturinstitutioner och företag i ett stort växande nätverk med i dag drygt 80 medlemmar. Målet var att ersätta Höstlovet med Läslovet, något som statsminister Stefan Löfven anslöt sig till i sitt sommartal i augusti.

I budgetpropositionen 2016/2017 under rubriken Läsfrämjande insatser finns texten: För att stötta Läsrörelsens initiativ Läslov v. 44 har regeringen bl.a. för avsikt att ge stöd till läsfrämjande aktiviteter inför och under skollov.

Vad händer runt om i landet under vecka 44?
Läslovet 2015 blev en succé, mycket tack vare idén om lusten som drivkraft och att läsningen kan stimuleras på många olika sätt. Under Läslovsveckan genomfördes över 350 aktiviteter över hela landet, i år blir det ännu fler.

Bibliotek, bokhandel och förlag är beredda. Författare, rappare och skådespelare, många som arbetar med ord, medverkar i program och aktiviteter med och för barn och unga.

Vinnarna av Läslovspriset 2016 koras
När LÄSLOV nu är inne på sitt andra år lanserade Nätverket Läslov också tävlingen Läslovspriset som var öppen för alla mellan 7-13 år i hela landet som ville uttrycka sina tankar och känslor i ord, bild, musik eller film. Årets tema är ”Viktigast för mig”. En jury med författaren Martin Widmark som ordförande går igenom alla bidrag och utser tre vinnare. Vinnarna presenteras den 24 oktober och hyllas på Läslovsfestivalen.

Allt som händer under Läslovet i länet samlas i ett omfattande kalendarium som presenteras på www.läslov.se

Kultur & Musik | Länet
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login