​Larz Kristerz släpper nya albumet ”Rätt å slätt”

Av den 4 oktober, 2016

Larz Kristerz är alltid på väg. Inte bara i den betydelsen att det hårt arbetande bandet avverkar si så där 7000 mil om året i turnébussen. Även när det gäller musiken försöker de hålla sig i rörelse genom att söka och utveckla ett eget sound.

”Det måste gå att dansa till” är en av Larz Kristerz största hits och det är en sanning som gäller fortfarande. Men musiken ska också hålla att lyssna på. I fest och vardag. På puben, i bilen och i köket. Och lösningen på den ekvationen är i grund och botten väldigt enkel.

Det är precis det vi får höra på nya skivan ”Rätt å slätt” – här varvar Larz Kristerz egna låtar med bidrag från bland andra Nisse Hellberg (singelspåret ”Vill du, vill du, vill du”), Sulo Karlsson och Billy Opel. Och en version av Håkan Hellströms ”En midsommarnattsdröm”.

”Vi gör musik vi själva älskar. Om det sedan är klassisk dansbandsmusik, country, rock’n’roll eller pop spelar mindre roll. Det viktiga är bra låtar med vettiga texter, som vi kan göra på vårt sätt med mycket kärlek och spelglädje,” berättar sångaren, gitarristen och låtskrivaren Peter Larsson.

På tidigare plattor har Larz Kristerz kärlek till countrymusiken varit tydlig och den har inte svalnat på ”Rätt å slätt”. Men ska vi peka på någon musikalisk tendens på plattan hamnar vi snarare i rock’n’roll och rockabilly än i country. En förklaring kan vara den nye producenten Jörgen Jugglo Wall, med förflutet i rockabillybandet Fatboy. En annan är nog helt enkelt att gammal hederlig rock ’n’roll och rockabilly är en del av Larz Kristerz musikaliska DNA. Precis som country och dansbandsmusik av klassiskt märke.

Larz Kristerz bildades våren 2001 i Älvdalen som en kärleksfull hyllning till alla dansband under 70-talet. Från att i början mestadels ha spelat på privata kalas, bystugefester blev det snart dansbanor, dansrestauranger och ishallar. Efter att ha vunnit Dansbandskampen 2008 exploderade det för Larz Kristerz. Deras skivor har sålt platina och de har kammat hem flera Guldklavar samt en Grammis. Bandet har nominerats i kategorin ”Årets dansband” på Grammisgalan fem gånger.

’Rätt å slätt” är Larz Kristerz tionde album (samlingen ”Våra bästa” oräknad).

Kultur & Musik
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login