​Internationellt konstprojekt i Frövifors och Stripa framskjutet

Av den 2 april, 2020
Stripa Gruvmiljö - en av värdplatserna förArtist In Residenceprogram (AiR) i Örebro län 2020.

Artist In Residenceprogram (AiR) i Örebro län 2020 – ett residensprogram med inriktning på konst i det offentliga rummet – är framskjutet till hösten på grund av Corona-restriktionerna. Fem konstnärer var utsedda varav två – från Italien respektive Tyskland – har Frövifors Pappersbruksmuseum och Stripa Gruvmiljö som värdplatser.

”Vi hoppas att situationen har blivit bättre i början av hösten eftersom vi så gärna vill att projektet fullföljs”, meddelar Sara Sporre – kultursekreterare på Lindesbergs kommuns kulturenhet.

Att Lindesbergs kommun fått med två värdplatser i detta projekt beror, enligt Sara Sporre, på att vi har så engagerade människor här:
”Det var många som visade intresse och vi hade möjlighet att gå in med pengar i projektet”.

Utveckla den lokala och regionala konstscenen

Fem konstnärer har utsetts av en jurygrupp för att delta i Artist In Residenceprogram (AiR) i Örebro län 2020. Syftet med residensprogrammet är att utveckla den lokala och regionala konstscenen genom internationellt utbyte, nya nätverk och kompetenser för professionella konstaktörer. Deltagande konstnärer kommer kunna samverka tillsammans med institutioner, lokala aktörer och medborgare i Örebro län.

Ett pilotprojektet genomfördes 2018-19. Det föll väl ut och därför utvecklas residenset på fler platser och i fler kommuner i Örebro län under 2020.

Residenceprogrammet är en samverkan mellan Region Örebro län och länets kommuner. I den kommande omgången deltar fem platser (däribland Frövifors Pappersbruksmuseum och Stripa Gruvmiljö) i fyra kommuner – Lindesbergs, Karlskoga, Nora och Örebro.

Programmet är på totalt sju veckor uppdelat på två perioder: Första perioden om tio dagar (som var planerat till mars) fokuserar på introduktion till de olika platserna och på nätverkande. I denna period deltar alla inbjudna konstnärer samtidigt. Den andra perioden är fem veckor och är förlagd till antingen vår eller sommar/höst beroende på ort.

Kultur | ​Internationellt konstprojekt i Frövifors och Stripa framskjutet
Örebroguiden

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login