​Grönstedts XO Noël 2017 passar både före och efter köttbullarna

Av den 9 december, 2017

Julen har många traditioner. En av dem är att vi dricker cognac, och de senaste 12 åren har ikoniska Grönstedts presenterat en ny julvariant varje år. Årets julcognac, Grönstedts XO Noël 2017, passar både under, i och efter köttbullerullandet.

Cognac anses vara kungen bland digestiver och har av tradition avnjutits efter maten, till kaffet och ibland ihop med en chokladpralin.

Vi tycker att cognac förtjänar större utrymme och föreslår att årets julcognac även inmundigas i köket i samband med matlagningen. Vi har till och med tillsatt en skvätt i köttbullarna och i såsen – en mycket lyckad smakupplevelse, säger Sanna Sundin, Brand Manager för Grönstedts, som avslöjar att receptet dessutom innehåller kalvfärs och foie gras.

Cognac är ett vindestillat som fått mogna på fat och druvorna måste komma från trakterna kring floden Charente i Cognac. I Frankrike började man destillera vin redan på 1500-talet och till Sverige kom ”det franska brännvinet” under senare delen av 1700-talet och fanns då framför allt i välbeställda hem.

Grönstedts förenar det franska hantverket och svensk historia. 1846 blandade Johan Daniel Grönstedt sin första flaska cognac i eget namn. Han var en legendarisk vin- och spritmakare och anses vara den svenska cognacens fader. Idag, över 170 år senare, är hans varumärke Sveriges mest sålda cognac. Vad många inte känner till är att Johan Daniel Grönstedt även står bakom en av våra andra traditionella juldrycker, nämligen Blossa glögg.

Cognac passar året om. Såhär års, när det är lite kyligt ute, är det mysigt att ta ett glas och känna hur värmen sprider sig i kroppen, utan att smaken känns vare sig stickig eller tung. Ju längre den lagrats på ekfat, desto rundare och mer aromatisk är den i smaken.

Kvalitet och tillgänglighet är vårt signum, och årets julcognac är inget undantag. Dessa droppar utgör en XO med 20 år i snitt på nacken – resultatet är en cognac med rund och mjuk karaktär med toner av pralin, inlagd persika, rostad hasselnöt och hyacint, säger Calle Magnusson, produktspecialist på Altia.

Grönstedts XO Noël 2017 börjar säljas den 8 december och som varje år är upplagan begränsad, i år släpps 3600 flaskor, pris är 399 kronor för 50 centiliter.


Sanna och Calle har tagit fram recept till en smarrig köttbullemiddag.

Fylliga köttbullar, potatispuré och sås med touch av cognac.

För många är köttbullar ett givet och omtyckt inslag på julbordet, vi bjuder på ett recept på en hel köttbullemiddag där köttbullarna förgyllts både med cognac och foie gras.

Recept på Grönstedts köttbullsmiddag

Köttbullar:

Ingredienser:

1 kg kalvfärs
2 msk fransk senap
2 dl vispgrädde
2 ägg
1,5 dl ströbröd
2 msk Grönstedts XO Noël 2017
3 små schalottenlökar
65 g Foie gras
2 msk Kikkoman soja
1 msk farinsocker
Epiche Riche kryddblandning (muskotnöt, vitpeppar, kryddpeppar, kryddnejlika)
Salt
Rikligt med smör till stekning

Såhär gör du:

1. Rör ihop grädde, ströbröd, ägg, cognac och soja till en lös smet. Låt dra i ca 10 minuter.

2. Skala löken och finhacka. Till skillnad från många andra recept så steker vi inte löken eftersom vi vill behålla den krispiga strukturen av den milda schalottenlöken.

3. Blanda ihop alla ingredienser till en smidig smet, smaka av med salt och Epiche Riche. Snåla inte med kryddorna!

4. Forma små runda köttbullar och stek gyllenbruna i rikligt med smör.

Sås:

Ingredienser:

3 små schalottenlökar
2 msk smör
2 msk viltfond
1 dl vatten
2 msk kikoman soja
2 msk Grönstedts XO Noël 2017
2 msk ansjovisspad
2 msk vinbärsgelé
3 dl mjölk
3 dl grädde
Salt
Epiche Riche kryddblandning (muskotnöt, vitpeppar, kryddpeppar, kryddnejlika)

Såhär gör du:

1. Fräs löken i smör och tillsätt kryddblandningen. Igen, snåla inte på kryddningen!

2. Tillsätt fond, vatten och övriga ingredienser. Reducera tills ca 3 dl sås återstår.

3. Sila såsen genom en finmaskig sil och smaka av så mängden gelé, salt och peppar är hundraprocentig. Vispa till sist i smöret. Därefter bör såsen inte koka!

Potatispuré:

Ingredienser:

1 kg mandelpotatis
150 g sockerärtor
3 msk smör
3 dl mjölk
100 g cheddarost
Salt
Vitpeppar

Såhär gör du:

1. Koka potatisen nästintill färdig. Sönderkokt potatis ger sämre puré. Ånga av potatisen och pressa den med en potatisstöt i en varm bunke. 

2. Tillsätt smör, salt och peppar. Värm mjölk i en kastrull. Rör ner den heta mjölken i den pressade potatisen, lite i taget. Rör hastigt ihop till en luftig puré.

3. Blanda ner hackade sockerärtor och cheddarosten. Klart!

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login