​Förening vill väcka nytt liv i nedpackat polismuseum i Lindesberg

Av den 17 januari, 2020

Polishistoriska föreningen i Örebro län är en ny förening som vill främja, bevara och tillgängliggöra polishistoria – och därmed bland annat öka intresset för polisyrket. Föreningen vill väcka nytt liv i det polismuseum som har funnits i Örebro men som nu är nedpackat och lagrat hos polisen i Lindesberg.

”Vi arbetar i nära kontakt med polismyndigheten i Örebro för att finna en lösning på detta och även finna lokal för att kunna ha en stående utställning – gärna i Lindesberg”, säger Lasse Nilsson (Lindesberg) som är vice ordförande i den nybildade föreningen.

Föreningen för samtal för att få utställningar från Polismuseet i Stockholm till Örebro län – bland annat ”Avtryckaren – 150 år av polisfotografi” och ”Vi och dom!” – en utställningen om hatbrott som det finns pedagogisk material om för skolor.

Lasse Nilsson – som polis under utbildning och idag som vice ordförande i Polishistoriska föreningen.

”Dela dina polisminnen från 50- och 60-talen”

Föreningen vill inleda samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan för att sprida information kring polishistoria – bland annat genom att ordna träffar på temat ”dela dina minnen från 50- och 60-talen med andra”.

”Vi vill samla in, dokumentera och presentera polisminnen som finns i bland annat Lindesberg med omnejd – och de som inte kan delta i kommande träffar får gärna dela sina polisminnen genom att skriva till oss”, säger Lasse Nilsson som varit polis i Lindesberg.

Att vara polis 1952 i Lindesberg: Inga mobiltelefoner, inga polisbilar och ingen utbildning. De anställdes som extra poliskonstaplar. I den händelse de önskade vidareutbilda sig, fick de ordna en vikarie och själva betala hans lön. För att hämta en fyllerist eller åka till en trafikolycka, fick man åka taxi. Det var inte lätt i Lindesberg, då det bara fanns två taxibilar, varav den ena var Storms. Han ägde dessutom stans enda likbil.

Gruppbild av poliser på Rådhustorget i Lindesberg.

Har du fler polishistorier från Lindesberg – skicka det till info@polishistoriska.se för publicering på föreningens hemsida.

Polishistoriska föreningens logotyp – en sköld med Örebro länsvapen och två fasces (polissymbol sedan antiken och i Sverige sedan 1926). Loggan är baserad på polisens gamla knappar i länet.

Polishistoriska föreningen i Örebro län:

Styrelsen består av fyra pensionerade och en verksam polis:

  • Lars Lind (ordförande)
  • Lasse Nilsson (vice ordförande)
  • Björn Palmqvist (sekreterare)
  • Håkan Thelin (kassör)
  • Bengt-Olov Hedvall (styrelseledamot)

Styrelsemedlemmarna är från Örebro, Lindesberg och Hallsberg. Lasse Lind har jobbat i Hällefors och Kopparberg som ligger i gamla Lindesbergs polisdistrikt. Lasse Nilsson har jobbat drygt sju år som polis i Örebro.

Kultur | ​Förening vill väcka nytt liv i nedpackat polismuseum i Lindesberg
Örebroguiden

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login