​Dags för årets första Met-opera på bio i Lindesberg

Av den 4 januari, 2020

God fortsättning på det nya kultur-året. Lördag 11 januari kl 19:00 visas ”Wozzeck” – årets första opera på Lindesbergs Bio i direktsändning från Metropolitan Opera i New York. Svenske Peter Mattei gör sin rolldebut som Wozzeck i Alban Bergs operamästerverk om samhällets onda krafter.

Folkets Hus och Parker har sedan 2007 direktsänt föreställningar från Metropolitan-operan i New York till en rad biografer över hela landet – däribland biografen i Lindesberg. Tack vare livesändningarna på biografer har operaintresset ökat och nått ut till nya målgrupper över hela världen. I Lindesberg samarbetar Lindesbergs Filmstudios Operasektion med Tillväxtförvaltningen i Lindesbergs kommun för att arrangera och visa direktsänd opera från Metropolitan i New York. Alla föreställningar textas på svenska.

Lördag 11 januari 2020 kl 19:00: Wozzeek

Svenske Peter Mattei gör sin rolldebut som Wozzeck i Alban Bergs operamästerverk om samhällets onda krafter. Wozzeck betraktas som en av 1900-talets viktigaste operor för dess känslomässiga kraft och strålande musik. Operan komponerades i slutet av andra världskriget. Det är Bergs mörka utforskande av en soldat som hemsöks av samhällets onda krafter. William Kentridges uppsättning består av trapplabyrinter, ramper, trasiga möbler och skräp. Animerade träkolsteckningar, kartor och filmklipp skapar en mardrömslik värld av kraschade flygplan, strålkastare och slagfält. Bara scenografin är en upplevelse i sig.

SPELTID: Cirka 1 tim 40 min
DIRIGENT: Yannick Nézet-Séguin
REGI: William Kentridge
I ROLLERNA: Peter Mattei, Elza van den Heever, Tamara Mumford, Christopher Ventris, Gerhard Siegel, Andrew Staples, Christian Van Horn.

Film | ​Dags för årets första Met-opera på bio i Lindesberg
Örebroguiden

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login