​Bergslagens Spektakelteater repeterar på okonventionellt sätt

Av den 1 april, 2020

När social distansering gäller i Corona-tider har Bergslagens Spektakelteater valt ett okonventionellt sätt att repetera inför sommarens teaterföreställning. ”Så lätt ger vi inte upp. Hela ensemblen fortsätter att repetera. Skillnaden är att vi dessa dagar gör det uppkopplade med varandra framför datorn/mobilen”.

”Men biljettsläppet som var tänkt till påsk har vi skjutit på – i avvaktan som inför allt annat”, meddelar Stefan Jansson – konstnärlig ledare på Bergslagens Spektakelteater som i sommar sätter upp ”Korpspelen” i Globen (Ösarhyttan) med premiär 27 juni.

Under senare år har tre stora amatörteaterevenemang genomförst: ”Smidda planer” i Löa hytta 2016, ”Siggebohyttans spektakler” i Siggebohyttans bergsmansgårds loge 2017 och ”Pappersvalsen” i Frövifors pappersbruksmuseum 2019. Föreställningarna har speglat olika skeden från Bergslagens historia i teater och musik.

”Korpspelen”: Premiär 27 juni 2020. Därefter föreställningar 28 juni, 30 juni, 1 juli, 3-5 juli. Plats för detta: GLOBEN i Ösarhyttan.

Programförklaring: Formen för föreställningen blir en blandning av dåtid, nutid och framtid, med mindre segment, blandad anakronistisk musik, i en slags varitéform. Scenografin blir delvis filmad så för första gången jobbar vi med rörliga bilder och bildmediet. Ungefär 20 olika ”nummer”.

Föreställningen kommer också handla om vad som är centrum och vad som är avkrok. Ramsberg har för nästan ett ögonblick sen varit fullständigt livsavgörande för Sveriges framgång och ekonomi. Ramsberg har precis som Bergslagen utgjort en mittpunkt, ett hjärta, ett centrum. Helt plötsligt är Ramsberg världens utkant. Och kommer framförallt fram i mediabevakning genom protester. T.ex. genom ”Biblioteksupproret” 2016. Vem och vad avgör vad som är mittpunkt och centrum? Kanske kommer vi i föreställningen fram till att Ösarhyttan är centrum i världen?

Kultur | ​Bergslagens Spektakelteater repeterar på okonventionellt sätt
Örebroguiden

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login