​Ann-Christine Ruuth gästar LivingRoom

Av den 22 oktober, 2020
Ann-Christine Ruuth. Foto: Nille Leander

Torsdag 5 november kl 17:30 och 19:30 håller Ann-Christine Ruuth föreläsningen ”Från man till kvinna på 90 minuter” i serien LivingRoom i Lindesbergs församlingshem. Fri entré – men på grund av rådande omständigheter gäller anmälan senast 2 november på telefon 0581-88800.

Ann-Christine Ruuth är föreläsare, inspiratör och präst som talar om sin resa från pojkrummet i Rottne till dagen då hon som manlig kyrkoherde i Växjö berättade: Jag heter Ann-Christine och mitt pronomen är hon. ”En föreläsning med många skratt, eftertänksamhet och ett stänk av vemod”, skriver arrangerande Linde bergslags församling i inbjudan.

Fram till 60 års ålder var hon känd som Åke och kyrkoherde och chef i Teleborgs församling i Växjö. Det vållade stor uppmärksamhet när hon berättade att hon nu ville leva som Ann-Christine.

Med humor och värme berättar hon om vägen till Ann-Christine, vad som menas med en transperson, om varför vi skrattar åt en karl i klänning men inte åt en kvinna i kostym och om normerna som styr våra liv. Du får också veta hur transpersoner vill bli bemötta och hur en arbetsplats kan bli mer välkomnande för transpersoner. Välkommen till en spännande föreläsning som egentligen handlar om att få vara sig själv och tillåta andra att vara det också.

Ann-Christine Ruuth föreläser och fortbildar företag och församlingar över hela landet. För något år sedan gav hennes dotter Ester ut boken ”Min pappa Ann-Christine” vilket bland annat ledde till att de båda hamnade i TV hos Skavlan och till SVT-dokumentären ”Vägen till Ann-Christine”.

LivingRoom är en serie av föreläsningar i Linde bergslags församling om aktuella, men framför allt viktiga ämnen. Det handlar om livsfrågor, från ett kristet perspektiv, men kanske inte alltid med ett traditionellt språk. Man ska kunna komma till LivingRoom om man är intresserad av livets många dimensioner, oavsett om man har bestämt sig för kyrkans väg eller inte.

Namnet LivingRoom är dubbeltydigt, det står för både vardags-rum och livs-rum. Föreläsningarna ska stimulera till eftertanke om sådant som är viktigt för vardagen och livet, i en avslappnad och vardaglig miljö med rymd för tanken. Därför finns det också möjlighet att ställa frågor i anslutning till föreläsningen.

Tidigare föreläsare har varit bland annat Ylva Eggehorn, Esbjörn Hagberg, Maria Liljas Stålhandske, Ingela Agardh, Lars Collmar, Truls Bernhold, Elisabet Sandlund, Tomas Danielsson, Peter Weiderud och Claes-Bertil Ytterberg, Lars Björklund, Anders Sjöberg, Gunlög Rosén, Ulrika Fransson, Lena-Maria Klingvall, Atle Burman, Lars Adaktusson, Annika Östberg, Anna Lindman, Jonas Helgesson, Elise Lindqvist, Göran Skytte, Åke Edvinsson, Hans Öhman, Patricia Tudor Sandahl, Anna-Lena Joners Larsson, Göran Greider, Caroline Krook och Fredrik Lignell.

Kultur | ​Ann-Christine Ruuth gästar LivingRoom
Örebroguiden

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login