​22% skaffar ett nytt husdjur i år

Av den 26 juni, 2020

Allt fler vill köpa eller adoptera ett nytt husdjur just nu: 22% har eller ska skaffa en ny familjemedlem i år. I en ny undersökning från Arken Zoo svarar 28 365 personer på om de ska skaffa ett nytt djur, vilken typ av djur som är populärast och anledningen att familjen utökas.

Sommar – och fortsatt karantäntider på grund av covid-19 – innebär för många lite extra tid hemma. Då är det inte ovanligt att planerna på att skaffa en ny, fyrbent familjemedlem blir starkare och faktiskt blir verklighet. I en ny undersökning från Arken Zoo, Sveriges största kedja inom zoofackhandel, svarar 28 365 djurägare på frågor om sina nuvarande och framtida djur. Där berättar 22% att de har eller ska skaffa ett nytt husdjur i år. Av dessa har 12% redan gjort det och 10% ska.

Det djur som flest personer tänker skaffa i år är en hund. 31% av de som tänkt skaffa ett nytt husdjur väljer en tik medan 28% väljer hanhund. Därefter kommer honkatt på 12%, hankatt på 12% och smådjur på 2%. Några fåtal planerar även att skaffa fågel, fisk eller övriga husdjur.

Den främsta anledningen att så många har eller ska skaffa ett nytt husdjur är för att göra de andra djuren sällskap, enligt 26% i undersökningen. Andra anledningar är för att själv få sällskap (15%), för att ett tidigare husdjur gått bort (12,5%), eller för att det finns mer tid över än tidigare (12%). En del väljer även att utöka familjen för tävling/jakt/aktivitet eller arbete (12%), medan andra svarar att det är för att barnen eller någon annan familjemedlem vill det (6%).

Av flera anledningar: att tiden och pengarna finns, de är mina bästisar och gör mig lyckligare, vi jobbar ihop, tränar ihop och tävlar ihop. Kommer jag kommer mina hundar, berättar en av deltagarna i undersökningen.

En annan deltagare i undersökningen beskriver sitt val:

– För att jag ville rädda livet på en katt som behandlats dåligt av sin tidigare familj. Jag vill att den ska få ett bra hem och mycket kärlek som den inte fick tidigare.

Att utöka familjen med en fyrbent familjemedlem är ett stort steg som bör vara noga genomtänkt då det kräver mycket tid, pengar och ansvar – inte bara i sommar, utan hela djurets liv. För fler tips på hur du tar hand om din nya vän, läs Arken Zoos valpguide eller kattungeguide.

Nöje | ​22% skaffar ett nytt husdjur i år
Örebroguiden

Källa Arken Zoo
Undersökningen genomfördes via en webbaserad enkät under maj 2020. Totalt deltog 28 365 personer i undersökningen. 

You must be logged in to post a comment Login